Årets førstehjælper 2012 kåret hos Røde Kors

Spændingen blev udløst, da Nis Alstrup overrakte Årets Førstehjælperpris 2012 til Tue Skov, der reddede sin stedfar ved at yde livreddende førstehjælp i hele 30 min

For at sætte fokus på vigtigheden af at kunne livreddende førstehjælp hylder Røde Kors hvert år en af hverdagens helte med prisen som Årets Førstehjælper. I år var ingen undtagelse. Tre kandidater var indstillet til prisen som Årets Førstehjælper 2012, og ingen tvivl om, at det var et svært valg for dommerkomitéen.

Skulle det være Sonja Svendsen, der reddede sin mand fra at forbløde, da han blev stanget af en ko? David Vemborg, der gav kunstigt åndedræt og hjertemassage til lille Julie, som var blevet kvalt i sin hætte i et træ. Det blev imidlertid Tue Skov, der modtog en prisen på 10.000 kr. doneret af Aleris-Hamlet Hospitaler.

Tue Skov gav sin stedfar hjertemassage og kunstigt åndedræt i 30 minutter. Til sidst fik han ved hjælp af en hjertestarter liv i Per. Der gik 40 minutter før en helikopter nåede frem og hentede Per. Per overlevede ulykken uden mén pga. Tues indsats og har det godt i dag.

"En imponerende indsats, siger Aleris-Hamlets anæstesilæge Morten Jenstrup anerkendede. At yde livreddende førstehjælp i længere tid er temmelig hårdt fysisk. Selv var prismodtageren mere ydmyg. "Jeg har haft en god førstehjælpsinstruktør, som forklarede os, at det var vigtigt at udnytte sin egen vægt under hjertemassagen for at undgå at blive træt. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg kunne have fortsat i en evighed", siger Tue Skov.

En taknemmelig og livsglad Per deltog selv i fejringen af Tue. En livsbekræftende oplevelse, som bør få enhver til at tage et førstehjælpskursus eller genopfriske det, hvis det er længe siden.

Klik her for at tilmelde dig Røde Kors' førstehjælpskursus »   

Gense de rørende historier

Sonja Svendsen »  

David Vemborg » 

Tue Skov » 

Facts om førstehjælp

  • 3.500 mennesker i Danmark rammes hvert år af hjertestop uden for landets hospitaler
  •  For hvert minut der går, fra en person får hjertestop, falder overlevelseschancerne med 10 %, hvis der ikke ydes livreddende førstehjælp
  • I langt de fleste tilfælde vil der gå mere end 5 min., inden ambulancen kommer og uden for byerne helt op til 25 minutter
  • Førstehjælp skal ikke kun ydes ved hjertestop – hvert år kommer 20.000 personer til skade i trafikken
  • Hver fjerde dansker er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at yde livreddende førstehjælp 
Til toppen af siden