Ny udredningsgaranti trådt i kraft

Patienter skal fra 1. september have en diagnose eller videre udredningsplan indenfor en måned, når deres praktiserende læge henviser dem til et hospital.

Hvis du er syg, og din læge henviser dig til et sygehus, har du ret til at blive udredt inden for 30 dage. Det er essensen af den nye udredningsret, som trådte i kraft den 1. september. Kan hjemsygehuset ikke overholde denne frist, skal regionen sørge for, at det kan foregå på et andet sygehus eller på et privathospital, som regionen har indgået aftale med.

Rettigheden skal sikre, at patienterne ikke risikerer at blive kastet rundt i sygehusvæsnet i månedsvis for at få foretaget mange forskellige undersøgelser.

Hvis det ikke er fagligt muligt at finde ud af, hvad du fejler inden for de 30 dage, er sygehuset forpligtiget til at udarbejde en plan for det videre udredningsforløb.

Privathospitalerne kan hjælpe med at løfte opgaven

Sundhedsministeren forventer, at hospitalerne kan leve op til garantien, som hun kalder "en helt afgørende ny patientrettighed", der skal sikrer danskerne. Kan de ikke det, er der pligt for regionen til at finde et tilbud på andre regioners sygehuse eller hos private sygehuse og klinikker, fastslår ministeren i et interview med Jyllandsposten.

Flere regioner har allerede meldt ud, at man vil give patienterne mulighed for at få stillet diagnosen på et privathospital, hvis ikke de offentlige sygehuse kan leve op til garantien.

På Aleris-Hamlet forbereder man sig derfor på at hjælpe regionerne med at leve op til den nye udredningsgaranti. "Jeg tror, at det kommer til at betyde flere udredningsopgaver for vores vedkommende især inden for de medicinske specialer som fx hjertesygdomme og gigtlidelser. Det oplevede vi allerede, da vi indgik partnerskabsaftale med Region Sjælland den 1. juli 2013, og alt tegner til, at behovet kun vil blive større med den nye garanti", siger adm. direktør Nis Alstrup. 

Til toppen af siden