3xS mod solen

UV-stråling fra solen kan blive meget høj om sommeren specielt i lande tættere på Ækvator. Husk derfor at beskytte dig med de tre s'er: SKYGGE, SOLHAT og SOLCREME.

Når huden udsættes for sollys, prøver den at beskytte sig mod den skadelige stråling ved at blive brun (pigmentere). Den brune farve er altså et tegn på, at huden er skadet og prøver at beskytte sig. 

Skoldning og forbrænding

Meget tyder på, at solskoldning bidrager væsentligt til udviklingen af hudkræft – især de forbrændinger, man pådrager sig som barn og helt ung. Derfor er det vigtigt at beskytte børn mod solen og i en tidlig alder lære dem gode solvaner.

Solbadning er skadeligt, gør huden gammel og rynket og øger risikoen for hudkræft samt modermærkekræft. Huden glemmer aldrig den bestråling, den har fået, og strålingen summeres op år for år som på et taxameter. Hver time i solen tæller, og på et tidspunkt har man overskredet den mængde, ens hud kan tåle. 


En pause i skyggen er dejligt!

Søg skygge især mellem kl. 12 - 15 - nogen gange endnu tidligere. Husk, at selv i skygge, kan man være udsat for UV-stråling fra himlen eller UV-refleksion fra vand, sand, beton og græs.

Man får bedst beskyttelse under overdækning med stort udhæng og væk fra reflekterende overflader.

Solhat - tøj og briller

Brug tøj, der beskytter nakke, krop, overarme og lår. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse og er køligt, når det er varmt. Hold tøjet op mod lyset. Hvis du kan se solen, kan solen også se dig. Der findes tøj med særlig UV-beskyttelse.

Brug solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Vær opmærksom på, at en kasket ikke dækker tiltrækkeligt i nakken. Solbriller giver god beskyttelse mod uv-stråling og skader i øjnene.

Én krop - én håndfuld solcreme

Hvor godt en solcreme beskytter, afhænger af uv-strålingens intensitet, hudtypen, mængden af solcreme, solcremens SPF-faktor, og hvad du laver. Vælg altid en solcreme, som beskytter mod både UVA- og UVB-stråling. En vandfast creme er mere sej og kan derfor holde længere. Solkampagnen anbefaler, at man altid bruger solcreme, der er parfumefri og miljømærket, fx Svanemærket eller Blomsten. 

I lande tæt på Ækvator skal man bruge solcreme med højere faktor end 15. Solkampagnen fra Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bruger parfumefri og miljømærket solcreme faktor 30.

Det er vigtigt at bruge solcreme i den rigtige mængde! De fleste bruger for lidt og opnår derfor ikke den beskyttelsesfaktor, der står på solproduktet. Det er almindeligt kun at bruge 10 - 25 % af den anbefalede mængde, som er 2 mg / cm2. Herved reduceres SPF til 10 - 25 %. 

Solcreme beskytter ikke 100 % mod UV-stråling. Benyt derfor ikke solcreme som primær beskyttelse. Og husk, at solcreme ikke kan bruges som en undskyldning for at være længere tid i solen. 

Til toppen af siden