Gastric bypass er en god behandling for svært overvægtige

Gastric bypass er en god behandling for svært overvægtige

Kritisk dokumentar skaber unuanceret forståelse af gastric bypass operationer

I aftes sendte DR dokumentaren "Historien bag historien - De farlige fedmeoperationer”. Dokumentaren præsenterer tre personcases, som alle har oplevet alvorlige komplikationer efter gastric bypass operation. 

Det er naturligvis altid meget beklageligt, når en patient oplever, at komplikationer opstået ved en operation føles værre end effekten, og man kan kun udvise stor medfølelse for de tre patienter, som skildres i DR’s dokumentar. Vi mener dog, at programmets skildring af gastric bypass operationer fremstår ensidig og unuanceret.

Der vil altid være risiko for medicinske og kirurgiske komplikationer efter en operation, men det skal holdes op imod de store risici, der er ved at fortsætte med at være svært overvægtig og de gevinster, som man kan opnå ved en operation. Sammenlignende undersøgelser viser, at risici hos svært overvægtige er størst uden operation, men det er vigtigt, at der foretages livslang kontrol. 

Den positive side af historien, som ikke fremgår af dokumentaren er, at 92 % af de danske patienter, som er opereret med metoden gastric bypass, har tabt mindst 50 % af deres overvægt et år efter operationen, hvilket er det internationale succeskriterium. Samtidig viser undersøgelser at 92 % af de danske patienter oplever en decideret forbedret livskvalitet, så det er heldigvis langt de fleste, der kan sætte lighedstegn mellem fedmeoperation og et bedre liv.

Dokumentaren kritiserer samtidig registreringen af opererede patienter og komplikationer. På Aleris-Hamlet har vi fra første operationsdag registreret samtlige patienter. Til en start i egen database og senere i den nationale database. Vi arbejder aktivt på løbende at minimere komplikationer og har i dag heldigvis ganske få. Et eksempel er, at der efter gastric bypass er risiko for indre brok. Nye undersøgelser tyder på, at man kunne nedsætte denne risiko ved en modifikation af operationen (clipsning af tarmkrøsdefekter). Denne modifikation indførte vi som rutine for mere end to år siden.

Et andet eksempel er, at vi har indført den såkaldte sleeve operation som alternativ til gastric bypass operationen. Ved en gastric sleeve operation, fjerner man en stor del af mavesækken, mens den normale passage gennem tarmsystemet bevares. Herved mindskes fødeindtaget væsentligt, og risikoen for tarmforsnævring, fejlernæring, blodmangel, vitaminmangel, proteinmangel og afkalkning af knoglerne.

Vi står gerne til rådighed, hvis du har spørgemål til denne information.

Kontakt os på: 70 20 26 24

Til toppen af siden