Danske læger giver fattige mennesker synet tilbage

Jannik Boberg-Ans i Himalaya

En gruppe danske øjenlæger har givet hundredvis af fattige mennesker synet tilbage. En af dem er Jannik Boberg-Ans, der bruger sin ferie i Himalayas bjerge.

Octavio på 21 år kunne intet se. Han har sukkersyge, og fordi sygdommen er ubehandlet, har han også fået grå stær på begge øjne. Derfor er han en klods om benet på sin dominikanske familie, som han ikke længere kan forsørge. Men i kraft af danske øjenlægers ekspertise, gode vilje og frivillighed har hans liv taget en positiv drejning.

Octavia er bare en af de mange hundrede patienter, som en lille gruppe danske øjenlæger har givet synet tilbage de sidste otte år ved at indoperere linser i deres øjne. Lægerne har bl.a. rejst til Den Dominikanske Republik, Peru, Lesotho i Afrika og nu Himalaya. 

Jannik Boberg-Ans fra EuroEyes er en af 3 øjenlæger, som sammen med en sygeplejerske og en assistent rejser til Himalaya for at operere mellem 200 og 500 fattige nepalesere i området Jogbudha, som er et af de fattigste områder i Nepal, hvor 45 % af befolkningen lever under den internationale fattigdomsgrænse. 

I Nepal er sundhedstilstanden elendig

Her kommer ingen turister, for infrastrukturen er for dårlig. 60 % af befolkningen har udendørs toiletforhold, da kloakering og vandforsyning er et sjældent syn. Derfor er sundhedstilstanden også elendig.

I samarbejde med et par læger fra en lille lokal øjenklinik, drevet af en norsk øjenlæge, tager de danske læger ud til den fattige by i Vestnepal for at hjælpe de blinde nepalesere. De tæller bl.a. ældre med grå stær og unge med ubehandlet sukkersyge og grå stær som følgesygdom. 

I et fattigt land kan en mands arbejdskraft brødføde en hel familie. Det kan derfor være et dødsstød for en familie, hvis han pludselig bliver blind. "Det betyder alt for deres hverdag. For uden synet er de bare til besvær for familien og samfundet. Her er der intet socialt netværk til at samle dem op. De er fortabte. Derfor forsøger vi at hjælpe så mange som muligt på de få dage, vi er der," siger Jannik Boberg-Ans.

En gave at kunne give andre et værdigt liv

Der er 44 millioner blinde mennesker i verden. Når Jannik vælger at rejse om på den anden side af jorden for at finde skalpellen frem og øjenoperere så mange som muligt, er det netop, fordi det giver mening for ham at se mennesker få deres liv forandret. Han tjener intet på det, men bruger sin egen opsparede ferie og betaler selv for flybilletter og resten af opholdet.

"Den største gave er at kunne give andre et værdigt liv. Man bliver faktisk afhængig af at se den glæde, det giver, når de pludselig kan se igen og dermed får forandret deres liv. Det vil jeg meget hellere bruge min tid og mine penge på, end jeg vil sidde og drikke en drink på en strand med en masse inaktive turister. 

Selvom det er hårdt at operere fra syv morgen til 10 aften i fem dage, så kan vi godt klare det. For vi kan jo bagefter nyde den store forskel, vi kan gøre for de her mennesker," siger Jannik Boberg-Ans, der er taget af sted sammen med sine kone, som også er øjenlæge.

Primitive forhold

Det er anderledes at arbejde under de kummerlige forhold, hvor de ofte må indrette en lokal, tom bygning til feltklinik, hvor de laver skillevægge af ophængte lagner og får strøm via en medbragt generator. "Selvom vi altid sørger for, at det er sterilt, så er det da lidt anderledes forhold end herhjemme. I Afrika løb der rotter rundt på gulvet, så der måtte vi lige løfte fødderne et par gange under operationerne. 

Der er mange uforudsete oplevelser i det." Der er ikke indlagt tid i programmet til personlige oplevelser som vandreture, restaurantbesøg eller andre kulturelle oplevelser. Den eneste tid, lægerne har til sig selv, er den seks timers lange mellemlanding i Istanbuls lufthavn. Når de er færdige, skal de direkte hjem til deres arbejde på øjenklinikken EuroEyes i Søborg, som støtter de danske læger med medicin og udstyr. 

Til toppen af siden