Min passion er at skabe og forme

Dorthe Lyhne

Vi har taget en snak med Aleris-Hamlets nyeste speciallæge indenfor plastikkirurgi, Dorte Lyhne, om hendes passion for at forme menneskekroppen og om hvordan hun ser på fremtiden og udviklingen indenfor plastikkirurgi.

Først og fremmest – hvorfor har du valgt plastikkirurgien?

Jeg har 12 års kirurgisk erfaring og der er ingen af de andre kirurgiske specialer jeg har arbejdet indenfor, der giver mig samme udfordringer eller tilfredsstillelse. Selve ordet beskriver meget godt, hvad jeg især kan lide ved faget: ”Plastik” kommer af Oldgræsk: ”Plastikos” og betyder ”som skal formes” eller ”at forme / at skabe”. Det er netop dét, at jeg skal ”forme og skabe”, i mit daglige arbejde som plastikkirurg, jeg finder udfordrende og sjovt. Det er en fornøjelse at følge en patient og hjælpe denne med at opnå et udseende, som ofte har været et stort ønske i mange år.

Som plastikkirurg skal man ikke kun have gode fingerfærdigheder og anatomisk viden, men i høj grad også til 3-dimentionel fornemmelse og kreativ sans. Særligt den kosmetiske/æstetiske del af plastikkirurgien finder jeg tilfredsstillende, da der er så mange muligheder for ”at forme og skabe” med fedttransplantation, fedtsugninger, samt forskellige kirurgiske indgreb i ansigt, bryst, mave osv.

Du motiveres af at blive udfordret hver dag?

Ja, det gør jeg. Og faget er enormt udfordrende - dagene er aldrig ens. Faget er i evig udvikling og vi kan altid blive bedre. Endvidere kan jeg godt lide, at det stiller store krav til kirurgens evner indenfor kommunikation at have med kosmetisk plastikkirurgi at gøre. Der skal være grundig forventningsafstemning, før man giver sig i kast med at ændre på kroppens kontur og form med kirurgi. Ellers risikerer man at få en utilfreds eller bekymret patient. Og det er vigtigt at man er tryg i maven uanset om det er et permanent indgreb eller en kosmetisk behandling man skal have foretaget. 

Er det vigtigt at have fokus på naturligt resultat vigtigt for dig?

Ja - helt bestemt. Jeg ønsker ikke at operere en patient, hvis patientens forventning om resultatet er urealistisk. Jeg ønsker heller ikke at operere en patient, som ikke er interesseret i et naturligt resultat. Aleris-Hamlet Hospitaler har en klar holdning til denne form for operationer, som jeg og mine kolleger deler. Patienten skal kunne gå herfra og være tilfreds med et naturligt resultat.

Hvad tror du er det næste store felt indenfor plastikkirurgien?

Jeg tror, at fedttransplantationer kommer til at fylde rigtigt meget i fremtiden. I dag kan man f.eks. bruge en makro fedttransplantation til brystforstørrende operationer, hvor man bruger patientens eget fedt til at give fylde i brysterne i stedet for at lade det sidde på lår eller mave, hvor fylde typisk er mindre ønsket. Jeg tror også, at også Mikro- og Nanofedttransplantation til ansigtet bliver mere populært. Det kan f.eks. lysne mørke rander under øjnene at komme en lille smule af patientens eget fedt ind under huden her eller det kan give et yngre og mere frisk look at få mere fylde i f.eks. kinderne. Det er stort i udlandet nu, og kommer også mere og mere i Danmark.

Hvordan bidrager du til at udvikle faget?

Jeg har mange år foran mig indenfor den kosmetiske plastikkirurgi og Jeg er medlem af flere faglige grupper, eksempelvis Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi, hvor vi deler erfaringer og viden. Her har jeg blandt andet også mulighed for at være med til at sætte retningslinjerne for faget. Vi for at fortsat at kunne sikre trygge rammer og for kontinuerligt at forbedre sikkerhed for patienterne og arbejdsforholdet for lægerne.

Har du bekymringer for plastikkirurgiens fremtid? 

I fremtiden vil det fortsat blive mere og mere almindeligt og acceptabelt at få foretaget ændringer på sit udseende. Og det er godt i mange henseender – blandt andet fordi det ikke skal være et tabuemne, at have fået en plastikkirurgisk operation og fordi det via social accept er en mulighed, som flere vil overveje eller en løsning som flere vil få øjnene op for kan hjælpe dem. Det er en spændende udvikling. Dog er der tendenser til at anerkendelsen af plastikkirurgiske operationer skubber til de helt unges opfattelse af hvad der er et normalt eller smukt udseende, og det er bekymrende, syntes jeg.

Hvorfor er det bekymrende, hvis unges opfattelse af et smukt ydre ændrer sig?

Fordi vi nødig skulle ende op med en generation af unge mennesker, som ikke kan se på sig selv i spejlet uden at have et negativt fokus på en del af deres udseende, som gør dem unikke. Der er en fin grænse mellem at foretage en plastikkirurgisk operation for opfylde en langvarig drøm om et ændret udseende og så til at operere for operationens skyld.

Hvad drømmer du om at opnå? 

Min målsætning er naturligvis på alle måder at levere et rigtigt godt og gedigent stykke arbejde – lige fra at udføre de operative indgreb med de bedste og nyeste metoder og til at informere en patient/klient om et ønsket indgreb. Og så selvfølgelig til nogle gange at råde dem til ikke at blive opereret! Ærlighed og moral, mener jeg også spiller en stor rolle for om man udfører sit plastikkirurgiske arbejde på korrekt og passende vis. Jeg drømmer om fortsat at benytte effektive behandlingsmetoder til at skabe super gode resultater for patienterne. Jeg er sikker på, at fremtiden kommer til at byde på et væld af behandlingsmetoder, der skal kombineres for at opnå optimale resultater.

Til toppen af siden