Screening for tarmkræft redder liv

Screening for tarmkræft

Europa sakker bagud i kampen mod tarmkræft i forhold til USA, idet langt færre europæere benytter sig af screeningstilbuddene, advarer eksperter.

Årlig forekomst af Europas næstmest dødelige kræftform forventes at stige med 12 % inden 2020, advarer Europas største organisation af gastroenterologiske eksperter, United European Gastroenterology (UEG). Tarmkræft skønnes i dag at kræve 214.675 dødsfald årligt blandt voksne i Europa. I Danmark drejer det sig om 2.000 dødsfald om året. I 2020 forventes tarmkræft at påvirke 502.000 europæere om året.

Tidlig opdagelse øger chancer for overlevelse

Tarmkræft er ekstremt dødelig i de fremskredne stadier, men en tidlig opdagelse kan resultere i en overlevelsesrate 90 - 95 %. Tidlige tegn på tarmkræft er vanskelige at få øje på, men sygdommen kan afsløres ved en simpel screeningstest, der kan udføres hjemme.

Screeningsprocenten er for lav

I store dele af Europa inkl. Danmark tilbydes screeningstest generelt til mænd og kvinder over 50 år. Imidlertid benytter alt for få europæere sig af denne mulighed. Screeningsprocenten i mange europæiske lande er væsentlig lavere end målsætning på de 65%, som allerede er opnået i fx USA vha. storstilede kampagner med Meryl Streep og andre Hollywood-stjerner i spidsen.

Screening er sund fornuft

Med en ny oplysningskampagne "Screening redder liv" opfordrer United European Gastroenterology nu den europæiske befolkning til at deltage og være opmærksom på, at screening reducerer risikoen for at dø af tarmkræft med 20 - 30% .

Screeningsprogram i Danmark

Fra 1. marts 2014 tilbydes alle danskere i alderen 50 - 74 år screening for tarmkræft i form af en afføringsprøve, som kan afsløre blod i afføringen. Hvis der findes usynligt blod i afføringen, vil du blive tilbudt en kikkertundersøgelse af tarmen. Læs mere om det offentlige screeningsprogram

På Aleris-Hamlet Hospitaler tilbyder vi afføringsprøver ifb. med vores forebyggende helbredsundersøgelser samt koloskopi, som er den mest sikre metode til påvisning af kræft og polypper i hele tyktarmen og endetarmen. Læs mere om vores screeningstilbud.

 

Facts om tarmkræft i Europa 

 

  • Tarmkræft er den næststørste "kræftdræber" i Europa
  • En europæer dør hvert 3. minut af tarmkræft
  • Screening reducerer risikoen for at dø af tarmkræft med 20 - 30%
  • 215.000 europæere dør hvert år af tarmkræft
  • I Danmark får 4.200 hver år konstateret tarmkræft
  • Tarmkræft er den 3. hyppigste kræftsygdom blandt europæiske mænd
  • Tarmkræft er den 2. hyppigste kræftsygdom blandt europæiske kvinder

Til toppen af siden