Vi kårer årets førstehjælper sammen med Røde Kors

Årets førstehjælper 2015

Hurtig førstehjælp kan betyde forskellen på liv og død. Sammen med Røde Kors hylder vi hverdagens helte, når vi kårer Årets Førstehjælper d. 17. marts 2016.

Ville du kunne redde din mor eller far, hvis de pludselig falder om i hjemmet med et hjertestop? Det spørgsmål bør alle danskere stille sig selv. Hvis svaret er nej, håber vi, at du vil tilmelde dig et førstehjælpskursus. Det er kort fortalt målet for Aleris-Hamlets samarbejde med Røde Kors.

Hver tredje dansker kan ikke yde livreddende førstehjælp

Førstehjælp redder liv. Det ved vi, men i dag er det desværre kun hver tredje dansker, der har et opdateret førstehjælpskursus, og næsten hver fjerde dansker har aldrig taget et kursus.

Hvert minut tæller

”Hvis en person falder om med hjertestop, er tiden dyrebar. Hjertestoppet betyder, at der ikke bliver pumpet iltet blod rundt i kroppen. Efter ganske få minutter uden ilt til hjernen, vil hjernen få varig skade. Så det er bare om at komme i gang. Jo bedre du er til at hjælpe, des større chance har en patient med hjertestop for at overleve uden men. Derfor er kurser i livreddende behandling uhyre vigtige,” siger overlæge og medicinsk direktør fra Aleris-Hamlet, Bent Wulff Jakobsen

Årets førstehjælper

Røde Kors' indsats bygger op til eventen Årets Førstehjælper, hvor de kårer en af hverdagens helte. Årets Førstehjælper modtager en pris på 10.000 kroner, som igen i år doneres af Aleris-Hamlet Hospitaler. Prisen gives til en privat person, der har reddet liv ved at bruge førstehjælp. Peter Mygind deltager ved prisoverrækkelsen, da skuespilleren sidste år mærkede på egen krop, hvorfor kendskab til førstehjælp er så vigtigt. Han faldt livløs om og blev reddet af en forbipasserende, der kunne førstehjælp. 

Mød de nominerede kandidater

  • 51-årige Anders Heidtmann fra Broby på Fyn hjalp, da hans kone Tine fik hjertestop. Du kan læse hele historien her, om hvordan også parrets tre børn hjalp til: http://rdkrs.nu/cybLN
  • 18-årige Thea Rasmussen fra Frørup ved Christiansfeld reddede sin mors liv, da hun blev stukket af en bi. Du kan læse alt, om hvad der er sket for familien efterfølgende: http://rdkrs.nu/Ha8MJ
  • 14-årige Christian Lyngholm Christiansen og 24-årige Rasmus Lyngholm Christiansen fra Holmegaard hjalp deres mor, da hun gik i insulinchok

Facts om førstehjælp

  • 3.500 personer falder hvert år om med hjertestop uden for hospital i Danmark. Det svarer til ca. 10 hjertestop om dagen.
  • De fleste hjertestop - ca. 72 % - sker i folks eget hjem.
  • For hvert minut der går, fra personen falder om med hjertestop, til der gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 %.
  • I dag får 65 % af dem, der falder om med hjertestop, førstehjælp af tilfældigt forbipasserende. I 2001 var dette tal kun 20 %.
  • I dag overlever 11,6 % et hjertestop – det er 3 gange så mange som i 2001, hvor tallet var 3,8 %.
Til toppen af siden