Diætiststuderende i praktik på Aleris-Hamlet Ringsted

Diætiststuderende i praktik på Aleris-Hamlet Ringsted

To klinisk diætiststuderende fik i perioden 16. november 2016 – 18. januar 2017 et udfordrende men spændende praktikophold hos klinisk diætist, Charlotte Tønnes Jensen, på Aleris-Hamlet Ringsted.

Travl, udfordrende men spændende praktikophold

De to klinisk diætiststuderende Mie Normand og Kirstine Christensen fra UCSJ Sjælland, Ankerhus Sorø oplevede begge et udfordrende og travlt praktikophold fyldt med spændende opgaver.

Først og fremmest fik Mie og Kirstine muligheden for at vejlede både patienter og personale under supervision af Charlotte Tønnes Jensen. Igennem en kombination af gruppevejledninger/foredrag og individuelle vejledninger, har Mie og Kirstine stillet vejledende diagnoser til patienter i forbindelse med overvægt, undervægt, ADHD, småtspisning, kost og præstation (idræt), diabetes 1, diabetes 2, KOL, gigtlidelser, irritabel tarm, colitis ulcerosa samt kost til ældre.

Dernæst har tilstedeværelsen af to studerende på samme tid givet mulighed for at tilbyde hospitalets personale deltagelse på livsstilshold med fokus på både kost og træning. Mie har kunnet supplere anbefalinger om fysisk aktivitet med introduktion til basic træningsøvelser, idet hun er uddannet personlig træner.

Praktik giver erfaring

Begge fortæller de også, at de igennem praktikken har fundet ud af, at de i hverdagen som kliniske diætister har behov for en bred faglig viden, både ved vejledning af kostindtag ved sygdom og for raske med særlige behov. Og ikke mindst viden om og erfaringer med anvendelse af pædagogiske metoder. De blev i løbet af praktikken opmærksomme på, at den kliniske diætist har behov for et indgående fødevarekendskab og fokus på patienters forskellige behov og præferencer og ikke mindst muligheder for at tilberede maden. De fortæller også, at udarbejdelse af vejledningsmateriale herunder kostplaner kan være komplekse og omfattende opgaver, hvilket de har brugt meget tid på.

Praktikken gav ny forståelse og tryghed

Mie Normand fortæller om praktikopholdet: "Jeg føler mig nu langt mere tryg i vejledningssituationen, og at jeg gennem praktikken har fået opbygget handlekompetence i forhold til professionens praksis".

Kirstine Christensen fortæller om praktikopholdet: "Jeg har i takt med praktikerfaringen også fundet ud af, hvor vigtigt det er, at man holder sig opdateret ift. fagligheden og ny viden - og det er helt sikkert noget af det, som jeg skal blive bedre til at opsøge fremover, og jeg har fundet ud af, hvor bred en uddannelse, diætistuddannelsen egentlig er. Jeg har flere gange tænkt, at der var opgaver, som jeg ikke havde forestillet mig være en diætistopgave. Der er meget skrivebordsarbejde og koordinationsopgaver, og "psykolog"-arbejde i jobbet. Det har været rart at både overvære, men også selv have så mange forskellige patienter, da jeg på den måde føler, at jeg har hørt og set en masse forskellige patienthistorier, som giver en forståelse, når jeg måske en dag igen sidder med en lign. patient. Derudover har det været rart blot at observere min vejleder, Charlotte Tønnes Jensen, da jeg derigennem har fået en masse vendinger og tips til vejledningen. F.eks. sådan noget som at bruge et trappetrin som motion og hvordan man laver sovs på en sund måde - ting som virker simple, men som man skal have hørt, før man selv kan bruge det i praksis".

Til toppen af siden