Fjernelse af modermærker

Fjernelse af modermærker

Vi får tit spørgsmålet: Hvorfor er det ikke nok bare at tage en biopsi af et modermærke? Vores speciallæger giver svaret her.

Er der mistanke om modermærkekræft, er det af flere årsager ikke forsvarligt blot at tage en biopsi (dvs. udtage en lille del af modermærket). Dels bliver der ikke foretaget tykkelsesmåling på en mindre biopsi, og dels kan man ikke med sikkerhed udelukke, at der er tale om modermærkekræft, idet man kun undersøger en del af modermærket.

Ved mistanke om modermærkekræft, anbefaler vi, at HELE modermærket
– og gerne nogle mm normal hud udenom dette – fjernes. 

Følger man ikke denne anbefaling, risikerer man at ødelæggemuligheden for at stille den rette diagnose, og dermedat patienten få den rette efterbehandling.

Fakta

  • Modermærkekræft opstår hos cirka 2.000 personer om året i Danmark. 
  • Modermærkekræft viser sig ofte ved, at et nyt modermærke opstår og forandrer sig, eller at et gammelt modermærke forandrer sig.
  • Du skal være opmærksom, hvis modermærket i løbet af få måneder vokser i bredde, højde, ændrer form og/eller farve samt hvis der kommer skorpe eller et sår inde i modermærket.
  • Diagnosen stilles ved at undersøge det fjernede modermærke under et mikroskop.
  • Nyopstået modermærkekræft behandles med operation, hvor modermærket og den omkringliggende hud fjernes. Hvis kræften har bredt sig til de nærliggende lymfeknuder fjernes disse også. Sidstnævnte sker altid i offentligt regi.
Til toppen af siden