Man skal da ikke operere for fedme – eller skal man?

Man skal da ikke operere for fedme – eller skal man?

Specialeansvarlig overlæge, dr. Med. Ved Aleris-Hamlet Hospitaler Peter Funch-Jensen har talt med mediet Best Pratice om fedmeoperationer. Læs det spændende uddrag her.

Når kroppen når svær overvægt forskubber det biologiske mætheds-ur sig. Kroppen snydes derfor til at tro at den svære overvægt er dens normalvægt. Kroppen forsøger derfor konstant at holde denne vægt, hvilket gør det svært at for patienten at tabe sig.

Ved at tilbyde svært overvægtige en operation, kan mætheds-uret "resettes" så det igen genkender sin normalvægt. Hvis uret ikke "resettes" vil slankekure og livsstilændringer være svære at gennemføre da kroppen vil kæmpe mod et vægttab.

Specialeansvarlig overlæge, dr. Med. Ved Aleris-Hamlet Hospitaler Peter Funch-Jensen, er en af de få læger der udfører fedmeoperation og har stort kendskab til kroppen kamp for at holde vægten.

»Jeg har opereret en patient for overvægt, der efterfølgende genvandt og bevarede sin normale vægt i ti år. Da vi imidlertid grundet nogle gener fjernede båndet om mavesækken, gik der kun få år, inden patienten havde samme vægt som før fedmeoperationen,« siger Peter Funch-Jensen.

Modstand mod fedmeoperationer

På trods af gode resultater af en fedmeoperation er de danske politikere og medier stadig modstandere af at tilbyde flere fedmeoperationer. Denne modstand forstår Peter Funch-Jensen dog ikke. »Gør man regnestykket op over mange år, sparer man penge. Udgifterne til operationen er der umiddelbart her og nu, men på sigt sparer samfundet penge, ligesom det kommer patienterne til gavn,« siger Peter Funch-Jensen.

Læs hele artiklen her

Til toppen af siden