Navigationskirurgi ved bihuleoperationer

Navigationskirurgi

Den 1. oktober 2017 bliver overlæge, ph.d., Anders Bilde specialeansvarlig for behandlingen af næse- og bihulelidelser på Aleris-Hamlet i Søborg. I den forbindelse er der til bihuleoperationer investeret i avanceret navigationssystem, som øger sikkerheden betydeligt, når der opereres nær øjne og hjerne.

Aleris-Hamlet København bliver dermed det førsteprivathospital i Danmark, hvor man kan tilbyde navigationskirurgi ved operation af lidelser i næse og bihuler. I dag
tilbydes den avancerede teknik kun i offentligtregi. 

Sikkerhed øges markant

Når man opererer dybt i bihulerne er der en lille risiko for påvirkning af synet eller mindre brist på hjernehinden. 

Under normale omstændigheder opererer kirurgen i bihulerneefter at have orienteret sig om anatomien udfra en CT-scanning. 

Når man benytter navigationskirurgi indlæses samme CT-scanning i et navigationssystem, og det bliver muligt for kirurgenat operere ved hjælp af tredimensionelle CT billeder, som viser operationsfeltet synkront med scanningsbillederne i de tre snitplaner. Dermed vises instrumenternes helt nøjagtige
placering i bihulerne, og sikkerheden øges betydeligt, når der opereres i bihulerne tæt på øjne og hjerne, hvilket samtidig muliggør mere omfattende kirurgi.

Navigationskirurgi anbefales internationalt særligt hvis:

  • Der er tale om sygdomme, som involverer pandebihulen, bagerste sibensceller og kilebensbihulen, hvor der foreligger en kompleks anatomi.
  • Der skal foretages revisionskirurgi.
  • Sygdommen er så udbredt, at det ikke er muligt at skelne mellem sygdommen i næsehulen og bihulerne fra omkringliggende strukturer, og hvor der derfor er øget risiko for skade på øjne og hjerne.

Fakta om Ander Bilde, overlæge, ph.d., speciallæge i
øre-næse-halssygdomme

  • Anders Bilde har gennem de sidste 6 år subspecialiseret sig i næse- og bihulelidelser på Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik, Rigshospitalet, og har tillige opholdt sig 5 måneder på Manchester Royal Infirmary i England, hvor han blev oplært i brug af navigationskirurgi, såkaldt minimal invasiv kirurgi. Et emne Anders Bilde også forskningsmæssigt har beskæftiget sig indgående med og skrevet ph.d. om.
Til toppen af siden