Har du styr på dine modermærker?

Aleris Hamlet og Miiskin indleder samarbejde og vil hjælpe patienter i kampen mod hudkræft

Nu giver Aleris-Hamlet deres patienter, der er i risikogruppen for at udvikle hudkræft, mulighed for at dokumentere udviklingen i modermærker via den succesrige danske app Miiskin. 

Imens der er sæson for solskoldninger i Danmark, har Aleris-Hamlet indledt et samarbejde med healthtech-udvikleren Miiskin, hvor brugerne via en app kan monitorere deres hud og modermærker over tid for at dokumentere og opdage forandringer i huden. En forandring i et eksisterende modermærke eller en ny plet på kroppen kan nemlig være et tidligt tegn på modermærkekræft, og såfremt brugeren opdager en forandring bør man booke en konsultation hos en dermatolog (hudspecialist).

Initiativet er del af en international trend, hvor læger i stigende grad anbefaler apps, så borgere kan agere klogt og forebyggende i de lange perioder mellem lægebesøg.

- Miiskin giver os muligheden for at give noget ekstra til de patienter, som måske ikke har en diagnose, men er i risikogruppen for at udvikle hudkræft, og derfor gerne vil følge deres udvikling og nemt booke en konsultation, hvis noget vækker bekymring, siger Nis Alstrup, der er administrerende direktør Aleris-Hamlet.

- To patienter med nøjagtigt samme udvikling over et halvt års forløb kan sommetider fortælle to vidt forskellige historier. Data og digital monitorering betyder mere selvindsigt hos patienten og giver supplerende og objektive informationer om patientens forløb og historik, siger han.

Patientinvolvering skal bygge bro mellem forebyggelse og behandling
Det nye initiativ er en del af Aleris-Hamlets vision om at give flere digitale redskaber for at patienter kan bygge bro mellem forebyggelse og behandling.

- Vi tror på den præventive effekt i at bruge digitalt understøttende løsninger, hvor den enkelte kan dokumentere og følge sin egen udvikling over tid. Man øger den enkeltes ansvar som patient, og større patientinvolvering er en tendens, som vi også ser ved kroniske patienter og på livsstilsområdet. I fremtiden vil det være oplagt at anvende patienternes egne data til at understøtte deres oplevelse og historik, siger Nis Alstrup.

Teknologien dokumenterer – lægerne diagnosticerer
Miiskin har som den eneste app til overvågning af modermærker opnået samarbejde med en række kræftorganisationer og dermatologiske klinikker verden over. Miiskins succes skyldes, at app'en udelukkende fokuserer på at hjælpe brugeren med at følge anbefalingerne: Nemlig at tage billeder af sin hud og modermærker med jævne mellemrum og vurdere, om de forandrer sig.

- Det vil altid kræve en lægelig vurdering om noget er galt. App'en skal kun virke som et middel for at patienter kan involvere sig mere i deres eget helbred, og som supplement til at objektivt dokumentere ens egen historik. Det er altid lægen, der foretager vurderingen og diagnosen, siger Jon Friis, der er stifter af Miiskin, som har 200.000 brugere verden over.

- Hvis en patient får at vide, der ikke er noget galt ved sit besøg hos lægen, kan læger ofte ikke gøre meget mere end at give nogle gode råd og en brochure til de mennesker, som er i højrisikogruppen for at udvikle modermærkekræft. Men nu kan lægen give patienten et digitalt redskab så vedkommende kan blive bedre til at opdage forandringer på egen hud, siger Jon Friis.

Over 2000 danskere bliver årligt ramt af modermærkekræft ifølge Dansk Dermatologisk Selskab. Det giver Danmark en trist 5. plads på listen over lande med flest tilfælde pr. indbygger.

Verdens førende app for at forebygge modermærkekræft
Miiskin har længe været den førende app i 'skin cancer'-kategorien i det meste af verden i både App Store og Google Play – og var 'App of the Day' på World Cancer Day. App'en hjælper hundredetusinder verden over med at følge udviklingen på folks hud og i deres modermærker, så de nemmere kan vurdere, om der er sket en forandring.

Til toppen af siden