Bedre rådgivning og smertebehandling ved hysterektomi med kikkertoperation

Hysterektomi

Hvordan kan vi forbedre smertebehandlingen og rådgivningen af de patienter, der skal have foretaget en fuldstændig eller partiel hysterektomi med en kikkertoperation? Det er en operation, hvor livmoderen fjernes helt eller delvist.

Det er spørgsmålet, som ligger til grund for Olav Istres forskningsprojekt ved Aleris-Hamlet København.

Hysterektomi er en operation, hvor livmoderen fjernes helt eller delvist. Årsagen kan være, at der er for mange blødninger, som ikke har kunnet behandles på andre måder. Muskelknuder i livmoderen, såkaldte myomer, medfører af og til, at kvinden får mange langvarige blødninger eller besvær med tryk mod urinblæren eller tarmene. Så kan det være nødvendigt at fjerne livmoderen ved operation. Hysterektomi kan også være en mulighed, hvis der er kræft i livmoderen.

– Inden for gynækologien har man altid diskuteret, hvad der er bedst: fuldstændig eller partiel hysterektomi, og formålet med dette studie er at finde ud af, hvilken af de to metoder, der har medført den bedste, mest smertefri og hurtigste helbredelse på lang sigt, fortæller Olav Istre, speciallæge i gynækologi ved Aleris-Hamlets hospital i København.

Ved at sammenligne smertemønstre og livskvalitet hos kvinder, der har fået foretaget en fuldstændig eller partiel hysterektomi med en kikkertoperation, undersøger Olav og hans medarbejdere, hvordan kvinder oplever, at de kommer sig efter operationen.

– Resultatet af vores forskningsprojekt, som er det første af sin art, vil kunne anvendes til specifikt at opnå den korrekte smertelindring og optimere helbredelsesprocessen efter operationen, fortæller Olav. Den opnåede viden vil eksempelvis kunne bruges til på et tidligt tidspunkt at identificere pludselige, kraftige smerter, hvor effekten af langtidsvirkende smertestillende lægemidler begynder at ophøre.

– Samtidig vil resultaterne af studiet kunne bruges til at informere og vejlede patienterne om deres helbredelse på et langt bedre grundlag end tidligere. Vi håber og tror, at den viden, der fås gennem vores studier, også kan anvendes til at vejlede patienterne, når de skal vælge mellem de to typer kikkertoperationer.

Olav Istre

 

Olav Istre,
professor, dr. med. Speciallæge i gynækologi ved
Aleris-Hamlet København

 

 

Olav Istre planlægger at præsentere resultatet af sit studie i tre videnskabelige artikler i forskellige internationale videnskabelige tidsskrifter og fremlægge det ved mindst to internationale konferencer i 2017.

Fakta:

Spørgsmål:
Sammenligning af livskvalitet hos kvinder, der har fået foretaget en fuldstændig eller partiel hysterektomi med en kikkertoperation.

Ansvarlig:
Olav Istre, professor, dr. med. Speciallæge i gynækologi ved Aleris-Hamlet København
Matias Vested Madsen, læge, klinisk assistent
Per Istre, læge, Hvidovre Hospital

Sponsor/projektform:
Forskningsprojekt ved Aleris-Hamlet Hospital København, som støttes med midler fra Aleris' forsknings- og udviklingsfond.

Publicering:
Tre videnskabelige artikler i internationale videnskabelige tidsskrifter og præsentation på to internationale konferencer.

Til toppen af siden