Antallet af brystforstørrende operationer stiger igen

Antallet af brystforstørrende operationer stiger igen

Efter en periode, hvor vækstkurven fladede ud, er efterspørgslen på brystforstørrende operationer igen voksende. Spritnye tal fra landets største aktør viser en stigning på fem procent i forhold til sidste år.

Siden det for første gang blev muligt for kvinder at få kirurgisk forstørret brysterne i begyndelsen af 1970'erne er antallet af operationer vokset hvert eneste år. 2014 blev det første år, hvor kurven udjævnede sig, men allerede året efter oplever den ubetinget største udbyder af brystforstørrende operationer, Aleris-Hamlet Hospitaler, igen en stigning. Danmarks største privathospital har således udført fem procent flere operationer i 2016 i forhold til året forinden. På ti år er antallet af årlige brystforstørrelser mere end ottedoblet.

Guide til de mange valg ved en brystforstørrelse

Ifølge Louise Vennegaard Mielke, speciallæge i plastikkirurgi ved Aleris-Hamlets Kosmetisk Center i Parken på Østerbro, er det vigtigt at få en rigtig god og professionel rådgivning hos en plastikkirurg, inden man beslutter sig. Hun opfordrer til at skrive nogle spørgsmål ned hjemmefra og sørge for at få spurgt ind til kirurgens erfaring med indgrebet og om der tilbydes garanti på kapseldannelse og lækage?

– Først og fremmest skal kvinderne være fuldstændig sikre på, at de overhovedet ønsker sig en operation. Vi afsætter altid en time til en forundersøgelse, så kvinden er velinformeret. Det giver os også god tid til at vurdere, om hun virkelig vil det, og om vi kan opnå det ønskede resultat, forklarer Louise Vennegaard Mielke og fortsætter.

– Nu om dage eksisterer der to muligheder for en brystforstørrelse. Det kan enten ske med implantater eller med eget fedt. Ved sidstnævnte suger vi fedt fra lår eller lænd og flytter til brysterne, og her bliver udtrykket og følelsen meget naturlig. Ønsker kvinden en mere markant kavalergang med fylde opadtil, skal der bruges implantater. Her er der igen to valg – runde eller dråbeformede. De dråbeformede ser mest naturlige ud, men indebærer en lille risiko for, at de roterer. Vi kan dog sagtens skabe et flot og diskret resultat med runde implantater, da de fås i mange forskellige profiler, siger Louise Vennegaard Mielke.

Aleris-Hamlet Hospitalers patienter vælger i gennemsnit implantater på 300 milliliter. Generelt tænker kirurgerne dog mere i dimensioner end volumen i dag. Den rette bredde på implantatet bliver fastlagt ud fra brystkassens størrelse, så kavalergangen bliver pæn, og brystvorterne sidder i centrum af brysterne. Dernæst finder patient og kirurg sammen frem til implantatets profil – altså hvor meget brystet skal strutte.

Fordele og ulemper

En brystforstørrende operation er for mange kvinder vejen til et bedre selvværd, men man skal sørge for at få grundig rådgivning om de mulige risici, som er forbundet med indgrebet, hvor de mest almindelige er tab af følsomhed i brystvorten. infektion og ikke mindst kapseldannelse i forbindelse med implantater.

– Kroppen opfatter implantatet som et fremmedlegeme og danner derfor en tynd hinde omkring implantatet. Men hvis denne hinde bliver tyk, taler man om kapseldannelse, hvor brystet bliver deformt, hårdt og kan gøre ondt. Pris og kvalitet på implantater hænger sammen, og adskillige studier viser, at risikoen for kapseldannelse er mindre ved implantater af høj kvalitet. Aleris-Hamlet Hospitaler forsker som de eneste herhjemme i, hvordan vi i fremtiden kan undgå kapseldannelse, forklarer Louise Vennegaard Mielke.

Til toppen af siden