Banebrydende sci-fi-stol kurerer svimle danskere

Efter få minutter i den roterende TRV Svimmelhedsstol, der bogstavelig talt svinger og drejer svimmelheden ud af ørene, kan mange af de cirka 180.000 svimmelramte danskere blive kureret.

Svimmelhed er den tredje hyppigste symptomklage hos de praktiserende læger, og hver anden dansker vil på et tidspunkt i livet være plaget af vedvarende svimmelhed. Ubehaget kan skyldes alt fra hjerte- og hjernesygdomme til banal væskemangel, men årsagen til svimmelheden skal i cirka 75 procent af tilfældene findes i det indre øre. Halvdelen af disse skyldes øresten, der har revet sig løs og er kommet på afveje i balanceorganet. Aleris-Hamlet Hospitaler tilbyder nu den hidtil ukendte behandling i den avancerede TRV svimmelhedsstol, hvori patienterne drejes, vippes og roteres 360 grader for hurtigt at fjerne de vildfarne øresten. Morten Friis, specialeansvarlig overlæge i øre-næse-halsafdelingen på Aleris-Hamlet Hospitaler, forklarer om den banebrydende behandling:

Vi spænder patienten fast i stolen som en jagerpilot i et kampfly og bevæger langsomt og forsigtigt hele kroppen i nogle faste udsving langs de tre buegange i balanceorganet. En speciel brille fastspændt på patientens hoved monitorerer de øjenbevægelser, svimmelheden forårsager, og når der er udslag, kan vi præcist lokalisere, hvor ørestenen sidder. Fra denne stilling forsøger vi med rotationer og små bump at rasle ørestenen ud af buegangen igen. På samme måde som at dreje et sneglehus for at hælde sand ud.

Morten Friis opfordrer alle, der oplever længerevarende svimmelhed, til at søge hjælp ved egen læge og bede om en udredning ved en svimmelhedsekspert. Gennemsnitstiden for en korrekt diagnose af svimmelhedspatienter har hidtil været op til fire år, men med TRV svimmelhedsstolen er diagnosticering og behandling blevet hurtigere og sikrere. Succesraten efter første behandling er på 90 procent, mens mere genstridige øresten kræver flere behandlinger.

Svimmelhedsekspert tiltræder som ny overlæge på Aleris-Hamlet Hospitaler

Ny specialeansvarlig overlæge for øre-næse-hals-afdelingen hos Aleris-Hamlet Hospitaler bliver Morten Friis, der kommer fra en specialiststilling på Rigshospitalet.

Morten Friis

Fra 1. januar 2016 står den 40-årige overlæge, Ph.d. Morten Friis i spidsen for Aleris-Hamlet Hospitalers nye svimmelhedsklinik. Han har i de seneste ti år specialiseret sig i diagnostik og behandling af sygdomme i balanceapparatet ved Rigshospitalet. Behandling af svimmelramte danskere er et fokuspunktfor Aleris-Hamlet Hospitaler, der med anskaffelsen af den avancerede TRV svimmelhedsstol, der sikrer hurtig behandling af de mest hyppige årsager til svimmelhed, råder over en klinik i teknologisk topklasse. Morten Friis er blandt de få danske specialister, der kan betjene stolen.

Jeg glæder mig meget til at påbegynde arbejdet med at opbygge den nye svimmelklinik på Aleris-Hamlet Hospitaler. Med øje for den seneste forskning og den mest avancerede teknologi i form af svimmelstolen er vi fuldt ud beredt til at yde patienterne den bedste og mest effektive behandling, fortæller Morten Friis.

Svimmelhedsekspert tiltræder som ny overlæge på Aleris-Hamlet Hospitaler

Til toppen af siden