Fedmeoperation gav mig livet tilbage

Fedmeoperation gav mig livet tilbage

Ungdommens fester og to graviditeter var medskyldige i, at Stine Nygaard som 29-årig vejede 150 kilo. Blot et år efter en fedmeoperation har hun tabt 65 kilo og er trappet helt ud af sin antidepressive medicin.

Vendepunktet for Stine Nygaard indtraf den dag, hendes søn kom hjem fra skole og fortalte, at en klassekammerat kaldte hende tyk. I det øjeblik gik det op for hende, at den kraftige overvægt ikke kun gik ud over hende selv.

– Det gjorde rigtig ondt at se min dreng være ked af, at hans mor var tyk. Samtidig vidste jeg jo godt, at min vægt gjorde mig besværet, at mit humør som oftest var dårligt, og at ryggen var ad helvede til. Pludselig blev det klart, at det hele var galt, og at jeg måtte have hjælp til at tabe mig, fortæller Stine Nygaard, der er 30 år og bor i Næstved med sin mand og to sønner på syv og ni år.

Hun blev af sin læge henvist til en fedmeoperation i offentligt regi og kom til en forundersøgelse ved kirurgen. Hun blev dog bedt om at gå, inden hun nåede at sætte sig. Lægen mente ikke, at hun kvalificerede sig til en operation.

– Min verden brød fuldstændig sammen. Jeg var så indstillet på operationen, og så ville lægen ikke engang høre på mig. Min mor kunne se, hvor elendigt jeg havde det, og besluttede at give mig en operation ved Aleris-Hamlet Hospitaler i 30-års fødselsdagsgave. Jeg græd af lettelse og glæde, men følte mig samtidig skyldig, da det ikke burde være andres opgave at få mig ud af et problem, jeg selv har skabt. Hun var dog bare glad for at føre mig tilbage til livet, når jeg nu ikke selv kunne finde vej, fortæller Stine Nygaard, der blev opereret på Aleris-Hamlet Hospitaler i Søborg halvanden måned efter henvendelsen.

Samme vægttab færre bivirkninger
Den internationalt anerkendte pioner inden for fedmekirurgi, Peter Funch-Jensen, gennemførte Stine Nygaards gastric sleeve-operation. I de fem år, sleeve-operationen her været muligt, er den gået fra at være en plan b til at udgøre 80 procent af alle fedmeoperationer hos Aleris Hamlet Hospitaler, der er landets største udbyder af overvægtskirurgi. Specialisten forklarer operationsformens fordele frem for den bedre kendte gastric bypass:

– Ved en gastric sleeve fjerner vi cirka 85 procent af mavesækken, så den resterende del er et aflangt rør, der kun kan rumme omkring 100 milliliter. Det hele foregår ved en skånsom kikkertoperation. Populært sagt går maden den naturlige vej efter en sleeve i forhold til en gastric bypass, hvor vi omkobler mavesæk og tarme. Vægttabene har vist sig at være præcist lige så gode, nemlig 83 procent af overvægten i gennemsnit. Til gengæld er risikoen for dumping, tarmforsnævring, fejlernæring og mangelsygdomme væsentlig mindre, end ved en gastric bypass, fortæller Peter Funch-Jensen, der har udført omkring 1.000 sleeveoperationer.

Hurtigt vægttab
Efter operationen gik vægttabet hurtigt for Stine Nygaard. I de første to måneder tabte hun 20 kilo, og efter et år vejede hun yderligere 45 kilo mindre. Samtidig er hun helt stoppet med at tage medicin mod en depression og har trappet kraftig ned på sin morfinbehandling mod rygsmerter.

– Jeg er lykkelig for at have smidt så meget vægt. Jeg er mere glad og har overskud til mine drenge. Til tider kan det dog være svært at føle mig til rette i min nye, lille krop. Jeg arbejder meget med ikke at lade vægttabet ændre på mit hoved, for jeg har aldrig været ked af den person, jeg er. Kun den krop, jeg var i, siger Stine Nygaard.

Foto 1: Stine Nygaard vejede 150 kilo, før hun fik foretaget en gastric sleeve-operation hos Aleris-Hamlet Hospitaler i Søborg.

Fedmeoperation gav mig livet tilbage 1

Foto 2: Vendepunktet for Stine Nygaard indtraf den dag, hendes søn kom hjem fra skole og fortalte, at en klassekammerat kaldte hende tyk. I det øjeblik gik det op for hende, at den kraftige overvægt ikke kun gik ud over hende selv.

Fedmeoperation gav mig livet tilbage 2

Til toppen af siden