Mere skånsom behandling: Fedmeoperation gav mig et gladere liv

Mere skånsom behandling: Fedmeoperation gav mig et gladere liv

Efter fire årtier med utallige fejlslagne slankekure og en støt stigende vægt har Sonja Thomsen endelig opnået et vægttab på næsten 40 kilo takket være en fedmeoperation ved Aleris-Hamlet Hospitaler.

Allerede i skolealderen vejede Sonja Thomsen mere end klassekammeraterne. På trods af næsten 40 år med for mange kilo på kroppen, er det først nu, hvor alt det overflødige fedt er væk, at det er gået op for den 48-årige nordjyde, hvor stor en belastning den ekstra vægt var for hendes krop og sind.

– Jeg blev aldrig drillet og havde ikke problemer med venner og veninder. Jeg bildte mig ind, at det ikke generede mig at være overvægtig. Men når jeg ser tilbage, har det alligevel været rigtig træls. For eksempel mistede jeg al interesse for sport, fordi jeg ikke kunne bevæge mig som de andre, fortæller Sonja Thomsen.

Ville ikke ende som sin mor
I 2013 døde hendes mor, fordi hun var for overvægtig til at gennemgå en livsnødvendig hjerteoperation. Samme år fik Sonja Thomsens mand foretaget en fedmeoperation i det offentlige sundhedsvæsen, og efter at have set hans forvandling kontaktede hun et år senere Aleris-Hamlet Hospitaler for selv at blive opereret.

– Min mand fik foretaget den nye sleeve-operation, der er mere skånsom end en gastric bypass, og da Aleris-Hamlet Hospitaler er det eneste privathospital, der udfører denne type operation, var jeg ikke i tvivl. Jeg var rigtig bange for at ende mine dage på samme måde som min mor, så jeg valgte ikke at spilde mere tid på slankekure, der alligevel aldrig varer mere end 14 dage, forklarer Sonja Thomsen, der inden operationen vejede 98 kilo.

Samme vægttab, færre bivirkninger
Den internationalt anerkendte pioner inden for fedmekirurgi Peter Funch-Jensen gennemførte Sonja Thomsens gastric sleeve-operation. I de fem år, operationen har været muligt, er den gået fra at være en plan b til at udgøre 80 procent af alle fedmeoperationer hos Aleris Hamlet Hospitaler, der er landets største udbyder af overvægtskirurgi. Specialisten forklarer fordelene ved sleeve-operationen i forhold til den bedre kendte gastric bypass:

– Ved en gastric sleeve fjerner vi cirka 85 procent af mavesækken, så den resterende del er et aflangt rør, der kun kan rumme omkring 100 milliliter. Det hele foregår ved en skånsom kikkertoperation. Populært sagt går maden den naturlige vej efter en sleeve-operation, hvor vi ved en gastric bypass omkobler mavesæk og tarme. Vægttabene har vist sig at være præcist lige gode, nemlig 83 procent af overvægten i gennemsnit. Til gengæld er risikoen for, tarmforsnævring og fejlernæring væsentlig mindre, end ved en gastric bypass, fortæller Peter Funch-Jensen, der har udført omkring 1.000 sleeve-operationer.

Hurtigt vægttab
Sonja Thomsen tabte hurtigt 100 procent af sin overvægt og vejer nu blot 60 kilo.

– Jeg har simpelthen fået et meget gladere liv. Operationen gav ingen bivirkninger, og jeg kan gå lange ture med mine hunde. Selvom det er umuligt at spå om, så tror og håber jeg også, at jeg lever længere. Jeg bliver stadig overrasket, når jeg ser mig selv i spejlet, men heldigvis er det en positiv overraskelse, siger Sonja Thomsen.

Foto 1: Sonja kan nu nyde et aktivt liv

Sonja Thomsen

Til toppen af siden