Naturtro brystvorter fuldendte resultatet efter brystkræft

Efter et hårdt brystkræftforløb med kemoterapi og utallige operationer for at rekonstruere brysterne, var det vigtigt for Louise, at hendes brystvorter blev lavet mest naturtro – med det såkaldte mikropigmentering.

– Der var så mange ting ved mit kræftforløb og efterfølgende gener, jeg ikke kunne gøre noget ved. Men mine brystvorter burde ikke tilhøre den kategori, mener 39-årige Louise Jacobsen fra Aarhus, der takkede nej til det offentlige sundhedsvæsens tilbud, da det sidste punktum skulle sættes for rekonstruktionen af hendes bryster efter sygdomsforløbet.

– Da lægerne på sygehuset viste mig billederne af kunstige brystvorter fra tidligere rekonstruktioner, var jeg lige ved at begynde at tude. De så mildest talt ikke særlig naturlige ud. Jeg er gået igennem utallige operationer for at få de her bryster, og de har kostet mig så meget smerte, at jeg slet ikke kunne overskue at få sådan et par femkroner klistret på. Der er i forvejen ikke noget særligt romantisk eller naturligt ved et par plastikbryster. De er fra starten arrede og hårde som kanonkugler, så det sidste touch skulle være naturligt, fortæller Louise Jacobsen.

Valget faldt hurtigt på Jane Smidt, ekspert i mikropigmentering, som Louise Jacobsen allerede midt i sygdomsforløbet havde brugt til at optegne de øjenbryn, hun tabte til kemobehandlingen. Jane Smidt anvender en teknik baseret på midlertidig tatovering med mineralfarver, som ligger i de øverste lag af huden.

Mere end at overleve

Et stigende antal kvinder får fjernet brysterne på grund af kræft. Derfor har Jane Smidt indgået et samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler, hvor hun venter at lave mange behandlinger ligesom Louise Jacobsens. Derudover skal Jane Smidt hjælpe brandsårsofre og andre patienter med at gøre voldsomme ar mindre synlige.

Jeg meget stolt af at skulle arbejde med nogle af landets bedste plastikkirurger på Aleris-Hamlet. Det er noget af et skulderklap. Arbejdet ligger mig personligt nært. Min egen mor døde af kræft. Hun var meget feminin, og det var hårdt for hende at miste håret, så jeg tegnede hver dag hendes øjenbryn op med makeup. Kort efter hendes død undersøgte jeg alt om mikropigmentering og begyndte på en uddannelse i Tyskland. Det betyder så meget for mig at give kvinder som Louise oplevelsen af at blive et helt menneske igen, forklarer Jane Smidt.

Hun bruger tre timer fordelt over tre besøg på hver brystvorte. Den form for grundighed samt den særlige type mineralfarver giver mikropigmentering et mere levende og ægte udseende. Samtidig skal mikropigmentering genopfriskes hvert femte år, så brystvorten kan følge med resten af brystets ældning. Louise Jacobsen ved, hun har truffet det rigtige valg ved at gå til Jane Smidt i stedet for at bruge standardløsningen fra det offentlige.

Jeg kan godt huske perioden, lige efter jeg blev erklæret rask. Alt duftede bedre, græsset var grønnere, og jeg var taknemmelig for blot at være i live. Men det bliver altså hverdag igen, hvor det kommer til at handle om ikke kun at overleve - men at leve. Så jeg insisterede på at sidde tilbage med det bedste resultat. Da jeg så det endelige arbejde, blev jeg helt rørt. Det var bare så fantastisk lavet. Ja, jeg tror faktisk, jeg græd. Tænk, at det kan lade sig gøre at få så naturligt et udtryk efter mit forløb, fortæller Louise Jacobsen, der også vil have Jane Smidt til at mindske sine ar fra operationerne, når de er klar til det.  

Til toppen af siden