Pas på hørelsen til sommerens festivaler

Pas på hørelsen

Årets festivalsæson er skudt i gang, og ørerne bliver ofte glemt, når musikken først spiller. Følg ekspertens råd og kom sikkert igennem festivalen med hørelsen i god behold.

Lydbølgerne dundrer ud af de enorme højttalere på sommerlandets mange festivaler og ind i de som oftest ubeskyttede øregange. Til stor fryd for musikelskerne – og til stor skade for hørelsen. Det er nemlig kun hensynet til naboer og festivalmedarbejdernes arbejdsmiljø, der har indflydelse på, hvor højt lydfolkene må skrue op. Så hvis der er langt til naboer og de ansatte er forsvarligt beskyttet, kan volumenknappen vrides helt i bund. De højeste lydmålinger på landets festivaler viser kortvarige niveauer på 117 decibel, som kan føre til høreskader efter blot 25 sekunder. Så under en koncert, der varer op til tre timer, bliver ørene ekstremt pressede.

– Det er et underligt paradoks med musik. Vi nyder det, når der er drøn på, og keder os, hvis lydstyrken er lav. Men vi skal altså passe på, for alle studier viser, at der skal meget lidt til, før der opstår permanente skader som tinnitus eller nedsat hørelse. Min vurdering er, at der efter hver eneste lange rockkoncert går en håndfuld tilskuere derfra med høreskader – ofte uden at vide det i første omgang, da kun én ud ad fem med høreskader samtidig plages af tinnitus. Det sørgelige er, at når skaden først er sket, er det begrænset, hvad vi kan gøre, siger Søren Vesterhauge, overlæge i øre-, næse- og halssygdomme ved privathospitalet Aleris-Hamlet.

Brug høreværn

Er det så overhovedet muligt at gå til festival uden at vende hjem halvdøv og med skærende tinnitus? Ja, beroliger Søren Vesterhauge, men man skal passe på sig selv.

– Så snart musikken bliver forvrænget eller decideret knaser inde i øret, skal du reagere. Så skal du enten gå længere væk eller beskytte dig med høreværn. Runger eller suser det i ørerne umiddelbart efter en koncert, har de allerede taget skade. Der er ekstremt stor forskel på, hvor meget støj vores ører kan tåle. Man taler om glas- og stenører, og har du et sæt ømskindede ører, skal du passe endnu bedre på, forklarer Søren Vesterhauge.

Den ultimative løsning er at investere i et sæt professionelle musikerhøreværn, der bliver støbt efter dine øregange og derfor dæmper musikken uden at gå på kompromis med lydoplevelsen. Sådan et sæt koster omkring 1.200 kroner, men der findes også billigere alternativer helt ned til en rund tyver. Ved mistanke om skader på hørelsen anbefaler Søren Vesterhauge at kontakte en ørelæge – og et privathospital, hvis man vil undgå ventetid. Der er mulighed for at få dækket udgifterne med en sundhedsforsikring. På Aleris-Hamlet Hospitaler har man i øvrigt god erfaring med at bruge høreapparater til at reducere generne ved milde tilfælde af tinnitus.

Ørelægens tre råd:

  • Stil dig langt fra højttalerne.
  • Brug ørepropper.
  • Lad være med at spille sej. Der er absolut intet sejt ved tinnitus
Til toppen af siden