Indeklemt nerve i albuen

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Flere centrale nerver løber gennem albueleddet og ud til hænderne. Hvis der opstår irritation i albueområdet, kan disse nerver blive klemt, og du kan få smerter og føleforstyrrelser i hånden. Det kan være nødvendigt at løsne nerven ved en operation.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

1) Lysis nervus ulnaris

På indersiden af albuen løber en nerve (lysis nervus ulnaris), som går ud til ringefinger og lillefinger. Nerven ligger udsat for tryk og slag, og mange har oplevet et såkaldt "albuestød", som kan mærkes ud i hånden. Hvis der opstår irritation i området, kan nerven blive klemt, og du kan få snurren i ringefinger og lillefinger.

Irritationen kan skyldes en forkert arbejdsstilling, arvæv efter tidligere skade eller lokale betændelsesforandringer fx leddegigt. Hormonelle forhold synes også at have indflydelse, hvorfor symptomerne hyppigst ses hos kvinder.

Symptomer

Symptomerne på nervepåvirkning er oftest meget karakteristiske med periode­vis snurrende smerter ud i lillefinger og ringfinger. Generne forværres i reglen, når man bøjer albuen. Ofte er det meget generende om natten, hvor det kan hjælpe at lade hånden hænge udenfor sengen.

Behandling af indeklemt lysis nervus ulnaris

I de fleste tilfælde går det over af sig selv, men det kan tage flere uger. Det er vigtigt at fjerne årsagen til, at tilstanden opstod. Undgå at støtte armen på albuen eller underarmen. Man kan behandle eventuelle smerter med medicin.

Hvis symptomerne har stået på i mere end tre måneder, bør man foretage en operation, hvor man skaffer mere plads til nerven, så den ikke længere udsættes for tryk.

2) Nervus radialis

På ydersiden af albuen løber en anden central nerve (nervus radialis), som tager sig af følesansen især til tommelfingeren og de muskler, der strækker albuen, håndleddet og fingrene.

Radialisnerven kan blive påvirket, hvis den kommer i klemme i albueområdet, men det kan også påvirkes, hvis skulderen går af led, ved brud på overarmsbenet. Afklemning i albueområdet opstår oftest som følge af en irritationstilstand.

Symptomer

Afklemmes nerven i albueområdet, kan det give nedsat følesans i tommelen og eventuelt pegefingeren og i langfingeren. Følesansen på håndryggen er ofte også nedsat. I nogle tilfælde opstår der en decideret drophånd. Dvs. at du mister evnen til at strække håndled og fingre.

Behandlingen af indeklemt nervus radialis

Som regel forsvinder generne af sig selv i løbet af nogle uger. Du vil gradvist mærke, at du får en bedre funktion i hånden. I denne periode kan det være gavnligt med en skinne, der bringer håndleddet i let strakt stilling. Det letter brugen af hånden.

Ved langvarige smertetilstande kan det være nødvendigt med en operation, som fjerner trykket mod nerven.

Til toppen af siden