Rygbedøvelse

Ved en rygbedøvelse sprøjtes lokalbedøvende medicin ind i den væske, der omgiver rygmarven og nerverødderne. Herved blokeres stimuli fra nerverne, og du bliver følelsesløs i den nederste del af kroppen.

I de fleste tilfælde kan du heller ikke bevæge benene. Bedøvelsen virker i 1 - 5 timer afhængig af hvilken medicin, der anvendes. Metoden anvendes hyppigt til store gynækologiske, ortopædkirurgiske og urologiske operationer.

Hvordan foregår det?

  • Du bliver først vendt om på siden, og din ryg renses af med sprit
  • Herefter lægger anæstesilægen en lokalbedøvelse i hud og muskler, så selve rygbedøvelsen kan foretages uden smerter
  • Når lokalbedøvelsen virker, sprøjter anæstesilægen den lokalbedøvende medicin ind i den væske, der omgiver nerverne i rygmarven. Dette gøres med en tynd kanyle, som føres ind mellem de nederste lændehvirvler. Du vil efter 5 min. fornemme varme, tyngde, prikken og stikken i benene, og smertesansen er væk fra navlen og nedefter
  • Ved en rygbedøvelse er du vågen og smertefri under operationen. Ofte kan du stadig mærke tryk eller berøring. Hvis du ønsker det, kan du få afslappende medicin, så du sover og ikke registrerer, hvad der sker.

Efter operationen

De første par timer efter operationen overvåger vores specialuddannede sygeplejersker dig med avanceret monitoreringsudstyr, mens du gradvist kommer til dig selv, og følelsen i benene vender tilbage.

Mulige bivirkninger og komplikationer

Nogle få patienter (mindre end 1 %) får hovedpine i forbindelse med en rygbedøvelse. De fleste tilfælde er lettere og behandles med sengeleje, ekstra væske og hovedpinepiller. I de sværere tilfælde kan anæstesilægen give en behandling herfor. Generne går altid over.

Til toppen af siden