Smertebehandling

Smertebehandlingen starter allerede inden operationen. Det betyder, at du har langt færre smerter efter operationen og kommer dig derved også væsentligt hurtigere.

Det er derfor meget vigtigt, at du tager imod den tilbudte smertestillende medicin, også selv om du ikke synes, at du har specielt ondt.

Smertebehandling under og efter operationen

Inden du vækkes på operationsstuen gives der smertestillende medicin via det drop, som du har i hånden. Det betyder, at du kan vågne så roligt og smertefrit som muligt. Efter operationen får du allerede under opvågningen smertestillende medicin efter behov. Denne behandling forsætter på hospitalet eller derhjemme alt efter hvor længe, du er indlagt.

Vi anbefaler, at du inden operationsdagen har købt smertestillende håndkøbsmedicin. Paracetamol (fx Pinex, Pamol eller Panodil) og Ibuprofen (fx Ibumetin, Ipren eller Brufen), da du må forvente at få behov for dette de første dage efter operationen.

Særlige smertebehandlinger

Nerveblokade

Anvendes til større operationer på arme og ben såsom indsætning af kunstige led. Blokaden bliver lagt i forbindelse med operationen, hvor der placeres et tyndt plastikrør (kateter) tæt på de nerver, som fører ned til operationsområdet. Der kobles en pumpe med lokalbedøvelse til katetret, således at området holdes smertefrit.

Blokaden vedligeholdes typisk i 2 - 3 dage. Mens blokaden virker, kan armen / benet være svært at styre, idet muskelfunktionen også påvirkes.

Epiduralblokade

Bruges til udvalgte operationer som supplement og smertelindring i kombination med fuld bedøvelse. Det er typisk i forbindelse med større indgreb i bughulen, underliv, ryg og bækken. Du får inden operationen lagt et tyndt plastikrør (kateter) ind langs nervebanerne i det rum, der omgiver rygmarven (epiduralrummet).

Efter at have lagt en lokalbedøvelse i huden, føres kateteret gennem en nål ind i epiduralrummet, nålen fjernes og kateteret sættes fast på huden med plaster. Kateteret er så tyndt, at du ikke kan mærke, at du ligger på det. Her gives i dagene efter operationen lokalbedøvende medicin, som blokerer for smerteimpulserne fra operationsområdet. Det gør ikke ondt at få lagt og have plastikrøret. Heller ikke at få det fjernet. Denne form for smertelindring anvendes kun de første par dage efter operationen.

Til toppen af siden