Inflammation i ankelleddet

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Inflammation i ankelleddet kan ses som følge af forskellige gigtsygdomme, men også efter egentlige skader på anklen som fx forstuvninger og bruskskader.

Ankelleddet er omgivet af en ledkapsel, som på indersiden er beklædt med en tynd slimhinde, der producerer ledvæske. Ledvæsken er normalt kun en tynd film, der smører ledfladerne, men ved en lang række tilstande bliver slimhinden i anklen irriteret, og der opstår en betændelsestilstand (inflammation). Samtidig produceres der ofte for meget ledvæske.

Årsager til inflammation af ankelleddet

Inflammation kan ses som følge af forskellige gigtsygdomme (leddegigt, urinsur gigt), men også efter egentlige skader på anklen som fx forstuvninger og bruskskader, hvor anklen også kan være generet af arvæv i leddet.

Symptomer på inflammation af ankelleddet

Ankelleddet vil typisk hæve op og gøre ondt.

Behandling af inflammation af ankelleddet

Ofte vil inflammationen gradvist falde til ro af sig selv, hvis man behandler den tilgrundliggende årsag og giver anklen den fornødne ro.

Man kan supplere med passende bandagering og evt. medicinsk behandling med gigtmedicin eller blokade (binyrebarkhormon).

Hvis der trods denne behandling fortsat er kronisk inflammation i anklen kan man med en kikkertoperataion lave en oprensning af leddet med fjernelse arvæv og af den opsvulmede del af slimhinden. Det drejer sig om et lille indgreb, der udføres i fuld bedøvelse.

Hvis årsagen til inflammationen er velbehandlet, kan man som regel relativt hurtigt vende tilbage til normal aktivitet.

Til toppen af siden