Slidgigt i anklen

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Ved lette smerter kan slidgigt i anklen i nogle tilfælde lindres ved indlæg og en korrektion af fodtøjet. Hvis dette ikke hjælper, kan vi tilbyde en stivgørende operation af ankelleddet eller indsættelse af en ankelprotese.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Slidgigt i ankel

Slidgigt er den almindeligste form for gigt. Det er en nedbrydende gigtform, der overvejende angriber leddene. Det er ofte en langsomt, fremadskridende sygdom, hvor brusken i leddet gradvist ødelægges. 

Årsager til slidgigt i anklen

Det er i mange tilfælde uvist, hvorfor der opstår slidgigt. I visse tilfælde skyldes slidgigten tidligere brud eller andre skader i leddet. I andre tilfælde ødelægges brusken af leddegigt eller urinsyregigt. En hyppig årsag til slidgigt i ankelleddet er medfødt platfod, der forværres med alderen eller en platfod, der er opstået efter, at en sene i foden er blevet skadet. Sygdommen kan ramme alle fra 20-års alderen. Dog stiger hyppigheden med alderen.

Symptomer på slidgigt i anklen

Slidgigt i anklen er kendetegnet ved smerter, nedsat bevægelighed, nedsat gangdistance, og halten. Smerterne opleves som igangsætningssmerter, belastningssmerter og hvilesmerter (slidgigt triaden). Ved platfod opstår der en tiltagende fejlstilling i bagfoden, hvor hælen glider ud af, og svangen synker ned.

Behandling af slidgigt i anklen

Korrektion af fodtøj i form af en stiv støvle med gængefunktion kan i visse tilfælde lindre smerterne. Speciallægen kan vurdere hvilken fodtøjsløsning, der kan komme på tale i det enkelte tilfælde. Fodtøjet kan normalt bevilliges efter serviceloven, hvis du får en henvisning/ordination udfærdiget af speciallægen.

Ankelprotese

Hvis smertestillende medicin, korrektion af fodtøj med indlæg eller en stiv støvle med gængefunktion ikke virker, kan indsættelse af en ankelprotese komme på tale. Langt de fleste bliver godt tilfreds med resultatet og oplever lindring af smerterne samt en bedret gangfunktion, men omkring 15% af de, som får et kunstigt ankelled føler ikke, at de helt har opnået det ønskede resultat. Dette skyldes ofte, at der fortsat er nogle smerter eller fortsat er lidt halten. Du kan ikke forvente, at bevægeligheden i leddet bliver helt, som det var engang.

Stivgørelse af ankelled

Alternativt kan vi tilbyde en stivgørelse af ankelleddet. Dette tilbydes til patienter, der i forvejen har nedsat bevægelighed, som sammen med smerter hindrer patienten i at træde hen over foden. Det betyder, at de færreste reelt mister bevægelighed i ankelleddet på trods af, at en operation gør leddet helt stift. Der er derfor ofte alt at vinde, og intet at tabe. I og med at smerterne er væk, bliver gangen ganske god trods stivheden.

Sko med gængesål kan yderligere bedre gangen. Mange vil kunne fortsætte med tungt arbejde. Man kan gå ture, men man kan ikke løbe. Man kan heller ikke komme ned i langskaftede støvler.

Video om stivgørelse af ankelledSe video om stivgørelse af ankelled »

 

Læs om andre typer gigt

Slidgigt i albuen » Slidgigt i fingrene » Slidgigt i lænden »
Slidgigt i hoften » Slidgigt i håndled » Slidgigt i skulderleddet »
Slidgigt i bagfoden » Slidgigt i tommelfingeren » Slidgigt i skulderhøjdeleddet »
Slidgigt i mellemfoden » Slidgigt i knæet »
Leddegigt »
Slidgigt i storetåen » Slidgigt i nakken » Psoriasisgigt »
Til toppen af siden