Allergi

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Hvis du træffer dine forholdsregler og får den rette medicinske behandling, kan du stort set leve et normalt liv, selv om du har allergi.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Der er gennem de seneste 20 - 30 år sket en betydelig vækst i forekomsten af allergi hos børn og voksne. Der kan være mange grunde til, at man udvikler allergi, men typisk er det en kombination af både arvelige og miljømæssige faktorer.

Hvad er allergi?

Allergi er overfølsomhed over for et stof, som andre mennesker normalt godt kan tåle. De hyppigste syndere er husstøvmider, pollen, hudskæl / hår fra kæledyr, mug og skimmelsvampe samt fødevarer. Det er normalt ikke stoffer, som burde være farlige for vores krop.

Alligevel begynder vores immunforsvar pludselig at opfatte dem som en potentiel fare, der skal bekæmpes. Kroppen danner derfor en modgift (antistof) rettet specifikt mod stoffet, som forårsager en overfølsomhedsreaktion, når man udsættes for det pågældende stof (et såkaldt allergen).

Hvem får allergi?

Allergi konstateres typisk i løbet af barndommen eller ungdommen. Børn, hvis forældre har allergi, har større risiko for at få allergi. Man ved også med sikkerhed, at børn, som bliver udsat for passiv rygning, har dobbelt så stor risiko for at udvikle astma og astmatisk bronkitis. De har også en større risiko for at udvikle de andre overfølsomhedssygdomme.

Der findes mange typer allergi, som overordnet kan inddeles i:

 • Kontaktallergi: En overfølsomhedsreaktion i huden, som opstår, når et stof kommer i kontakt med huden, fx nikkel. Det kan vise sig ved kløe, udslet eller små blærer
 • Luftvejsallergi: En overfølsomhedsreaktion, som opstår i øjne, næse og lunger, når vi udsættes for fx pollen, mug, skimmelsvampe, husstøvmider og kæledyrenes hudskæl / hår. Næsen stopper til, øjnene klør og løber i vand, luftvejene bliver irriterede, og du kan få svært ved at trække vejret
 • Fødevareallergi  (udredes ikke på Aleris-Hamlet): En overfølsomhedsreaktion over for noget i kosten, som man ikke kan tåle fx skaldyr, mælk, hvede, nødder, soyabønner, æg, grøntsager eller frisk frugt. Reaktionen kan komme omgående efter indtagelse af fødevaren eller flere timer senere. Symptomerne kan være hævede læber, ansigt og svælg, prikkende fornemmelse i munden / på læberne, hovedpine og træthed, høfeber, astma, udslet, opkastning, mavekramper og diarré

Symptomer på allergi

Selve overfølsomhedsreaktionen opstår hver gang, du udsættes for allergenet. Hvilken reaktion, du får afhænger af allergitypen (se ovenfor), men det kan fx være høfeber, astma, nældefeber, udslet eller maveproblemer.

Undersøgelse af allergi

Ud fra din sygehistorie og dine symptomer vil speciallægen tage forskellige hudprøver og blodprøver for at stille diagnosen. Ved mistanke om astma foretages desuden en række lungefunktionsundersøgelser.

Behandling af allergi

Der er mange ting, som du selv kan gøre for at lindre dine symptomer. Først og fremmest må du forsøge at undgå det, som du ikke kan tåle, men man kan jo ikke helt undgå den friske luft fuld af pollen i sommertiden. Derfor kan medicinsk behandling afhjælpe symptomerne, så man stort set kan leve et normalt liv. Det kan også være, at du vil have gavn af en allergivaccination.

Til toppen af siden