Diætvejledning gav nyt overskud i hverdagen

Tina er trods sine kroniske smerter blevet gladere menneske og har fået mere overskud i hverdagen efter omlægning af diæten i Aleris-Hamlet Smerteklinik.

Tina Susanna Sheila Nielsen er kronisk smertepatient og døjer bl.a. med fibromyalgi, lungeemfysem, kronisk betændelsestilstand i kroppen, irritabel tarm samt overvægt.

Hun har det sidste halve år været tilknyttet Aleris-Hamlet Hospitalers Smerteklinik i Ringsted, hvor et tværfagligt team af smertespecialister hjælper kroniske smertepatienter til en bedre livskvalitet.

Diæten gør en forskel

Her fik Tina bl.a. muligheden for at tale med en klinisk diætist og cand scient i klinisk ernæring Charlotte Tønnes Jensen, hvilket har betydet, at hun har lært at spise sundere og at sammensætte kosten på en ny måde, som følger den såkaldte FODMAP diæt.

Tina er derfor ikke længere så oppustet, har ikke diarré, og smerterne i maven er forsvundet.
I løbet af vejledningsforløbet hos Charlotte Tønnes Jensen, har Tina fundet ud af, hvor store mængder hun tåler af fødevarer med kortkædede kulhydrater. Fx har hun det bedst med at undgå laktoseholdige fødevarer, æbler, løg, fersken og hvidt hvedebrød. Derimod kan hun uden problemer spise almindeligt rugbrød i moderate mængder:

"Det har været en stor lettelse for mig at få ny viden, overblik og struktur over, hvad jeg kan spise, og dette har motiveret mig til at gå i gang med et vægttab", siger Tina.

Da Tina startede hos Charlotte Tønnes Jensen var målet at lave en realistisk plan til at spise sundere og om muligt begrænse smerter fra maven.

En varig livstilsændring

"Diætistforløbet har været en positiv oplevelse, idet jeg har fået redskaber til at påvirke min hverdag positivt. Jeg spiser nu sundere og mere regelmæssigt. Jeg spiser flere grøntsager, undgår kunstige sødestoffer og de fødevarer, jeg reagerer på. Det har krævet, at jeg har skullet være standhaftig, ændre vaner og ikke mindst have fokus på at fastholde de nye vaner", siger Tina. Hun fortsætter: "Jeg er meget glad for mine flotte resultater, men jeg kunne ikke kunnet gennemføre at følge diæten uden den løbende støtte fra diætisten, forklarer Tina.

"Det afgørende er, at Tina nu ved, hvad hun kan tåle at spise, og at hun med min hjælp har kunnet bruge de opskrifter, som hun i forvejen var glad for. Den måde, hun har lært spise på under diæten, kan også benyttes bagefter. Det er ikke en kur men en varig livsstilsændring", slutter Charlotte.

Til toppen af siden