Skæv storetå og knyst

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Skæv storetåen og ømhed af knysten ses hyppigt. I mange tilfælde kan det behandles med en tilpasning af fodtøjet. Hjælper dette ikke, kan man fjerne smerterne ved en operation af knyst og storetå.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Hvad er en skæv storetå og knyst?

En skæv storetå – også kaldet hallux valgus – er en tilstand, hvor mellemfodsknoglen og grundstykket i storetåen forskyder sig langsomt udad og danner en knyst. Det medfører, at storetåen begynder at pege ind mod fodens andre tæer, eller i svære tilfælde går ind over de andre tæer. Knysten kan blive betændt og meget smertende, og der kan opstå sår. I selve leddet kan der på sigt opstå slidgigt i storetåen. Sammen med knysten ses ofte andre forandringer som fx forfodsnedfald og hammertæer.

Årsager til skæv storetå og knyst

Skæv storetå med knyst kan være arveligt eller måske skyldes uhensigtsmæssigt fodtøj. Ofte skyldes det dog, at der med alderen opstår en "træthed" i de ledbånd og muskler, som skal holde de rigtige relationer mellem forfodens og tæernes knogler. Ligeledes kan det være en del af generelle gigtproblemer fx ved leddegigt. Sygdommen rammer hyppigst kvinder.

Symptomer på skæv storetå og knyst

Det væsentligste symptom er smerter fra knysten, smerter i storetåens grundled og stivhed af tåen, men der er naturligvis også kosmetiske gener. 

Behandling af skæv storetå og knyst

Behandlingen / operationen tilpasses den enkelte patient. Tilstanden kan ofte behandles uden operation, såfremt dette sker i tide. Der er kun grund til kirurgisk behandling, hvis der er smerter.

Er der kun lette gener, bør man udskyde en operation og forsøge justering af fodtøj til fodformede sko, som i øvrigt også er nødvendigt efter en operation. Sko kan evt. udblokkes. Dette tilrådes altid, hvis blodforsyningen til benet / foden er nedsat.

I nogle tilfælde vil vi henvise til en bandagist eller skomager.

Video om skæv storetå

Se video om skæv storetå »

Til toppen af siden