Er du bekymret for arvelig kræft?

Er der flere tilfælde af kræft i din familie, og er du bekymret for at blive ramt? Aleris-Hamlet tilbyder genetisk rådgivning ved vores speciallæge i klinisk genetik. KUN i Aarhus og Søborg.

Kræft er en almindelig sygdom, som kan opstå hos os alle. De personer, som har en medfødt forandring i visse gener, kan have en større risiko for at udvikle kræftsygdom end andre.

Hvis man har en øget risiko, vil det oftest være muligt at deltage i et særligt undersøgelsesprogram, og i nogle tilfælde vil det også være muligt at mindske sygdomsrisikoen. 

Er alle kræftformer arvelige?

Nogle kræfttilfælde skyldes i højere grad arvelige forhold, mens andre oftere skyldes miljø og adfærd. Fx kan op til hvert 4. tilfælde af æggestokkræft knyttes til en genfejl, mens livmoderhalskræft oftest vil skyldes en infektion med human papilloma virus, HPV.

Hvornår kan kræft være arveligt?

Man vurderer at cirka 5 - 10% af alle kræfttilfælde opstår på baggrund af en arvelig disposition. Mistanke om arvelig disposition får man, hvis:

  • Kræftsygdommen opstår i meget ung alder
  • Der er flere tilfælde af samme sygdom i familien
  • Forskellige kræftformer opstår i et særligt mønster
  • En person udvikler flere forskellige kræftformer

Aleris-Hamlet tilbyder genetisk rådgivning i Aarhus og Søborg

Har du mistanke om, at der kunne være arvelig disposition til kræft i din familie, anbefaler vi dig at søge genetisk rådgivning. Det kan foregår her på Aleris-Hamlet, eller din egen læge kan henvise dig til genetisk udredning på et offentligt hospital.

Hvilken kræftform ønsker du genetisk rådgivning om?

Ved at klikke på kræftformen nedenfor kan du læse om, hvornår en arvelig disposition mistænkes:

Er der allerede påvist en genfejl i din familie?

Selv om du eller din familie allerede er genetisk udredt, er du stadig meget velkommen til at kontakte Aleris-Hamlet for genetisk rådgivning. Det kunne fx være aktuelt, hvis du kan nikke genkende til nogle af nedenstående spørgsmål:

  • Jeg har nye spørgsmål eller overvejelser
  • Der allerede er påvist en genfejl i min familie, og jeg gerne have afklaring på, om jeg er i risiko for at bære samme genfejl
  • Der er påvist en genfejl i min familie, men jeg ved ikke, om jeg vil undersøges
  • Jeg har modtaget et slægtsbrev og har nogle spørgsmål i den forbindelse
  • Jeg er henvist til genetisk udredning på et offentligt hospital, men der er lang ventetid
  • Der er arveligt disposition for brystkræft i min familie. Jeg vil vide, om jeg kan bruge p-piller? 
Til toppen af siden