Celleforandringer i livmoderhalsen - keglesnit

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Mere end 3.500 danske kvinder får hvert år konstateret celleforandringer i livmoderhalsen. Celleforandringerne er ikke kræft, men det kan være et forstadie til livmoderhalskræft. Derfor kræver det en kikkertundersøgelse af livmoderhalsen og et skrab fra livmoderhalsen inden. Nogle gange kræver det et keglesnit for at komme cellerforandringerne til livs.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer og opdages ofte i forbindelse med en forebyggende undersøgelse for kræft i livmoderhalsen - en såkaldt SMEAR-test eller celleprøve. Celleforandringer kan fx skyldes betændelse, og langt de fleste, som får konstateret celleforandringer, bliver fuldstændig helbredt.

Celleforandringer i livmoderhalsen er ikke kræft, men hvis forandringerne forbliver ubehandlede, er der risiko for, at der efter en periode udvikles livmoderhalskræft. Det er derfor vigtigt at blive regelmæssigt kontrolleret, så man kan opdage forstadier til kræft i livmoderhalsen og dermed forhindre, at forstadier udvikler sig til egentlig kræft.

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

I hele landet tilbydes en forebyggende undersøgelse (screening) for livmoderhalskræft hvert tredje år. Celleprøven tages i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse hos egen læge eller hos en speciallæge i gynækologi (gynækolog).

Behandling af celleforandringer i livmoderhalsen med keglesnit

Hvis dine undersøgelser kun viser lette forandringer, er det i første omgang tilstrækkeligt med en ny celleprøve efter 3 - 6 måneder. Ved mere udtalte forandringer, anbefaler speciallægen dig et såkaldt keglesnit. Der er tale om en lille operation, der ofte foregår i fuld bedøvelse. I nogle tilfælde kan det foretages i lokalbedøvelse.

Formålet med operationen er at fjerne det lille stykke af livmoderhalsen, som indeholder celleforandringerne.

Efter operationen undersøger man kanten af det fjernede væv i mikroskop for at se, om der er tegn på unormale celler. Hvis alt er normalt, skal sygdommen ikke behandles yderligere. Hvis kanten på det væv, man har fjernet, stadig indeholder celleforandringer, skal du kontrolleres regelmæssigt de første 1 - 2 år. Fordelen ved et keglesnit er, at det er muligt at blive gravid senere.

Til toppen af siden