Fjernelse af livmoderen - Hysterektomi

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Aleris-Hamlet er førende inden for skånsom fjernelse af livmoderen ved kikkertoperation (hysterektomi). Det betyder, at du bliver hurtigt frisk igen og får færrest mulige ar efter operationen.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Hvornår skal man fjerne en livmoder?

Kikkertoperation i underlivet

Der kan være flere forskellige årsager til at fjerne livmoderen:

Hvilke virkninger har en fjernelse af livmoder?

Ved operationen fjernes livmoderen, og / eller livmoderhalsen. Når livmoderen er væk, ophører blødningerne, og graviditet er udelukket.

Når sårene er helet, er skeden ligeså elastisk og dyb som før operationen, og dit seksualliv forringes derfor ikke. Det forbedres måske endda, hvis årsagen til fjernelse af livmoderen var smerter eller muskelknuder. Livmoderen producerer ikke hormoner, så hvis æggestokkene efterlades, vil hormonproduktionen være uændret. Du kommer således ikke i overgangsalderen efter fjernelse af livmoderen.

Er det nødvendigt at fjerne livmoderhalsen?

Hvis årsagen til operationen er blødningsforstyrrelser eller muskelknuder, kan man godt efterlade livmoderhalsen, hvis du ønsker dette. Dette betyder, at du skal fortsætte med regelmæssige celleprøver fra livmoderhalsen. Der kan i sjældne tilfælde opstå sparsomme pletblødninger fra den efterladte livmoderhals.

Hvis årsagen til operationen er smerter, kan disse også være udløst fra livmoderhalsen, og det er derfor være bedst at fjerne den.

Hvis grunden til operation er kræft eller forstadier hertil, skal livmoderhalsen fjernes. Hvis der tidligere har været tale om celleforandringer, anbefaler man ligeledes en fjernelse af livmoderhalsen.

Er det nødvendigt at fjerne æggestokke og æggeledere?

Når man fjerner livmoderen, har æggelederne ikke længere nogen betydning, så vi anbefaler, at de fjernes samtidig. Æggestokkene derimod fjernes normalt ikke, hvis de er raske. De bliver kun fjernet efter forudgående aftale. Såfremt du ikke er i overgangsalderen eller tæt på, er det tilrådeligt at efterlade æggestokkene, så hormonbalancen ikke ændres.

Hvis du derimod har passeret overgangsalderen, producerer æggestokkene ikke længere hormoner, og der dannes ingen æg. De har derfor ingen funktion, og da der er en lille risiko for, at der kan opstå kræft i dem, anbefaler vi, at æggestokkene og æggelederne fjernes.

Såfremt der er stærk familiær disposition til kræft i æggestokkene, anbefaler vi også, at disse fjernes. Fjernelse af æggestokke og æggeledere forlænger ikke operationen væsentligt og medfører yderst sjældent komplikationer. Efter fjernelse af æggestokke kan hormonbehandling komme på tale. Du kan diskutere fordele og ulemper med gynækologen.

Hvordan fjernes livmoderen?

På Aleris-Hamlet fjerner vi som standard livmoder gennem skeden eller ved en kikkertoperation. Vi forsøger til enhver tid at anvende den mest skånsomme operation med færrest mulige ar.

På Aleris-Hamlet København er professor dr. med. Olav Istre Danmarks førende inden for gynækologiske kikkertoperationer. Han kan fjerne stort set alle livmodere ved kikkertoperation.

Til toppen af siden