Gynækologisk undersøgelse

Mange kvinder føler sig lidt beklemte og blufærdige, når de skal have foretaget en gynækologisk undersøgelse. Du skal blot huske på, at det for gynækologen er en helt naturlig og vigtig del af arbejdet.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Det er vigtigt, at du bliver undersøgt af gynækolog, hvis du har:

  • Smerter i underlivet
  • Blødningsforstyrrelser tyngende fornemmelse i underlivet eller skeden
  • Smerter ved samleje
  • Kløe eller svien i skeden
  • Problemer med inkontinens

Hvordan foregår den gynækologiske undersøgelse?

Gynækologisk undersøgelseInden undersøgelsen skal du så vidt muligt have tømt blæren, og hvis du skal have taget en celleprøve, må du helst ikke have menstruation. Først taler gynækologen med dig om dine symptomer og tidligere sygehistorie. Herefter foretager gynækologen en grundig klinisk undersøgelse, som foregår på et såkaldt gynækologisk leje forsynet med et par bøjler til knæhaserne.

Undersøgelse af livmoderhalsen

Kønslæberne skilles forsigtigt ad, og en spekel føres ind. Den er lavet af metal og kaldes også for et andenæb efter dens form. Gynækologen har spekler i flere størrelser og vælger dét, der passer bedst til dig. Når speklet er på plads, åbnes det lidt, så lægen kan se livmoderhalsen. Ved behov kan der samtidig tages celleprøver og bakterie podninger. Undersøgelsen varer kun ganske kort, hvorefter gynækologen tager speklet ud igen. Selv om du kan mærke, at der foregår noget, gør det ikke ondt.

Undersøgelse af livmoderens størrelse og lejring

Herefter mærker gynækologen på livmoderens størrelse og lejring med to fingre i skeden og med den anden hånd fladt på din mave. Gynækologen føler samtidig efter, om æggestokkene er normale, og om der er forandringer i underlivet.

Gynækologen spørger dig, om der er noget, der gør ondt eller på anden måde føles ubehageligt. Denne del af undersøgelsen varer også kun et kort øjeblik.

Til toppen af siden