Kløe og svie i skeden

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Kløe og svie i skeden kan skyldes en infektion eller kønsvorter, men det er også et almindeligt problem efter overgangsalderen, hvor hormonændringer påvirker slimhinden, så den bliver tør.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Kløe og svien i de ydre kønsorganer kan skyldes infektioner med bakterier, hvor den hyppigste er gardnerella. Det kan dog også skyldes svampeinfektioner såsom candida, der stammer fra den samme svampeart, der forårsager trøske i mundhulen. Svampe forekommer normalt i skeden, men holdes nede, fordi den normale bakterieflora giver et surt miljø.

Forstyrres denne balance gennem overdreven underlivshygiejne, antibiotikabehandling eller hormonale forandringer, får svampen derimod mulighed for at formere sig. Mange af disse svampeinfektioner overføres seksuelt, og det er derfor vigtigt, at ens partner også undersøges og evt. behandles.

Du skal være opmærksom på, at kløe og svie i skeden også kan skyldes kønsvorter (kondylomer), som er en kønssygdom, der kræver behandling af både dig og din partner. Læs mere om kønsvorter »

Symptomer på infektion i skeden

De hyppigste symptomer er irritation i skeden og i huden omkring skedens munding. Ofte er dette ledsaget af udflåd, der til tider kan være ildelugtende. Der kan forekomme smerte eller svie ved samleje. Ofte er der behov for at tømme blæren oftere end normalt, og det kan være forbundet med svie.

Behandling af infektion i skeden

Diagnosen stilles ved, at der tages en prøve fra skedens slimhinde, som sendes til mikroskopiundersøgelse. Hvis infektionen er forårsaget af en bakterie, behandles du med antibiotika.

Hvis infektionen skyldes en svampeart, behandles dette i reglen med et svampemiddel, der gives i form af tablet, stikpille eller creme til skeden. For at undgå at det kommer igen, anbefaler vi, at du fremover vasker de ydre kønsorganer med en mild, uparfumeret intimsæbe. Parfumeret sæbe, talkum og lignende bør undgås, eftersom dette kan øge irritationen.

Til toppen af siden