Livmoderens anatomi

Livmoderen har form og størrelse som en pære. Den runde del kaldes for livmoderhulen, mens den smalle del af "pæren" kaldes for livmoderhalsen.

Bækkenbundens anatomiLivmoderen ligger midt i det lille bækken bag urinblæren og foran endetarmen. Den er omgivet af støttevæv, der indeholder blodkar, nerver og lymfekar. Det meste af livmoderen ligger frit i bughulen, men den holdes på plads af sener, der er fæstet i bækkenknoglerne.

Livmoderen understøttes desuden af bækkenbundens muskulatur. Selve livmodervæggen består af et meget tykt lag muskler, som inderst er beklædt med en slimhinde. Livmoderhalsen er ca. 2 cm i diameter og ca. 3 cm lang og danner overgangen mellem livmoderhulen og skeden.

Livmoderens anatomi

Kvindens menstruationscyklus

Hos kvinder i den fødedygtige alder modnes der ca. hver 4.uge ét eller flere æg i æggestokkene. Mens modningen af ægget står på, danner livmoderens slimhinde et særligt slimhindelag, der er beregnet til at modtage et evt. befrugtet æg. Bliver ægget ikke befrugtet, går det nye slimhindelag til grunde og udstødes fra livmoderen sammen med det ubefrugtede æg ved en menstruation. Hele processen styres af hormonerne østrogen og progesteron og gentages normalt måned efter måned ind til overgangsalderen indtræder. Efter overgangsalderen bliver livmoderen som regel noget mindre og slimhinden bliver tyndere.

Til toppen af siden