Følger efter håndledsbrud

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Håndledsbrud ses meget hyppigt som følge af slag eller fald på strakt arm. Det kan medføre fejlstillinger, som giver smerter i håndleddet og nedsat bevægelighed.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Kvinder efter overgangsalderen er særlig udsatte for at få håndledsbrud selv ved helt trivielle fald, hvor der kun sker en lettere overbelastning af håndleddet.

Hos patienter med knogleskørhed ses der også en øget forekomst af håndledsbrud.

Følger efter håndledsbrud

Håndleddets anatomiI underarmen findes to knogler, som strækker sig fra albueleddet til håndleddet. Spolebenet ligger på tommelfingersiden af underarmen, og albuebenet ligger på lillefingersiden. Brud på spolebenet sker ofte ved fald på strakt arm, og det kan medføre forskellige fejlstillinger, som giver smerter og nedsat bevægelighed.

Symptomer på fejlstillinger

En fejlstilling efter et håndledsbrud giver symptomer i form af:

 • Nedsat drejebevægelighed af underarmen
 • Nedsat bevægelighed af håndleddet
 • Smerter ved bevægelse af håndleddet. Smerterne forværres ved brug af hånden, hvilket besværliggør en lang række dagligdags funktioner

Behandling af fejlstillinger

Behandlingsmulighederne er som beskrevet ovenfor flere. Mange patienter affinder sig med situationen, som den er. En del patienter har imidlertid så voldsomme gener, at en operation kan komme på tale. Ved planlægning af behandlingen må der i høj grad tages højde for den individuelle skade for at opnå det bedst mulige resultat.

Korrektion af spoleben

Efter et brud på håndleddet, kan spolebenet i nogle tilfælde blive fejlstillet. Dette medfører nedsat funktion af håndleddet og begrænsning af underarmens drejebevægelighed. Smerter kan nødvendiggøre en korrigerende operation af spolebenet.

Afkortning af albueben

Ved et fald på strakt arm ser man nogle gange en knusning af spolebenet. Der vil derfor mangle noget knogle efter, at bruddet er sat på plads, og spolebenet vil synke sammen og blive forkortet under helingen. Herved bliver albuebenet forholdsmæssigt for langt, og leddet mellem de to underarmsknogler bliver forskudt. Det betyder, at albuebenet støder mod håndrodsknoglerne, når håndleddet bøjes til lillefinger siden. Det giver smerter typisk, når man skænker kaffe eller løfter en ting, hvor hånden bøjes ned til lillefinger siden. Ved en operation kan man forkorte albuebenet, så risikoen for "sammenstød" mindskes.

Stivgørelse af leddet mellem de nederste ender af spolebenet og albuebenet

Undertiden kan der - som følge af brud på spolebenet lige over håndleddet - opstå slidgigt i leddet mellem spolebenet og albuebenet ved håndleddet. Disse patienter kan ofte opnå en væsentlig lindring af deres smerter og en bedret funktion ved at stivgøre leddet mellem de nederste ender af spolebenet og albuebenet (Sauvé-Kapandji operation).

Til toppen af siden