Karpaltunnelsyndrom - snurren i fingrene

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand, hvor følenerverne til fingrene bliver irriteret, og det giver snurren i fingrene og smerter ud i hånden især om natten.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

KarpaltunnelsyndromLangs armen løber der en stor nerve, som forgrener sig ud i hånden, hvor den giver følesans til tommelfinger, pegefinger, langfinger og halvdelen af ringfingeren.

Ved håndleddet passerer denne nerve sammen med senerne gennem en snæver, uelastisk kanal, hvor der på den ene side er håndrodsknogler og på den anden et tykt og fast bindevæv. Hævelser af bindevævet omkring senerne medfører, at nerven klemmes i kanalen. Denne tilstand kaldes for karpaltunnelsyndrom.

Årsager til karpaltunnelsyndrom

Sygdommen er meget almindelig, men den optræder hyppigst hos gravide eller midaldrende kvinder. Dette skyldes formodentlig ændring i hormonbalancen, der medfører væskeansamling i håndleddene og hævelse i det omgivende væv. Karpaltunnelsyndrom ses også i forbindelse med gentagne belastning af håndleddene som fx i ketchersport og styrketræning eller ved visse former for ensidigt arbejde.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom giver føleforstyrrelse i fingrene og smerter, der forplanter sig op gennem armen, når man bøjer håndleddet. Smerten er oftest værst om natten, hvor patienterne oplever det som en søvnforstyrrende snurren i fingrene, men de har også ofte besvær med at udføre en lang række dagligdags funktioner med hånden.

Behandling af karpaltunnelsyndrom

Behandlingsmulighederne er flere. Du skal altid være opmærksom på, om du kan finde årsagen til problemet. Du kan muligvis ændre noget omkring dit arbejde: hjælpemidler, arbejdsstilling, jobskift etc.

I mange tilfælde går lidelsen over af sig selv. Derfor bør man i starten være lidt tålmodig inden, man skrider til operation.

Behandling med en støttende skinne om natten kan hjælpe i nogle tilfælde. En anden metode er at mindske væskeansamlingen i håndleddene ved et vanddrivende middel. Endelig kan en blokade med binyrebarkhormon give forbigående eller varig lindring hos en del patienter.

Hvis symptomerne varer ved i mere end 3 måneder, kan en operation for karpaltunnelsyndrom være aktuel. Ved operationen fritlægges nerven ved håndleddet for at give bedre plads. Operationen kan foretages som en kikkertoperation eller en åben operation. Ved en kikkertoperation undgår man den lidt større åbning af huden hen over selve ledbåndet. Da såret er lille og ikke ligger inde i selve håndfladen, kan man oftest begynde at bruge hånden lidt tidligere end efter en åben operation, men slutresultatet bliver det samme.

Operation med kikkertteknik kan ikke altid gennemføres. Fx kan metoden ikke anvendes, hvis der tidligere har været knoglebrud i håndleddet, eller hvis man tidligere er blevet opereret for karpaltunnelsyndrom.

Ledbåndet vil vokse sammen igen, så tunnelen meget sjældent forsnævres igen. 

Smerterne vil ofte forsvinde hurtigt. Føleforstyrrelserne langsommere over en periode på 2 - 4 måneder. Kraften i hånden kan være nedsat og vil genvindes inden for ca. 6 måneder. Det er vigtigt, at du skåner selve såret/arret ved håndleddet og undgår direkte tryk inden for de første 3 måneder.

Til toppen af siden