Karpaltunnelsyndrom - snurren i fingrene

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand, hvor følenerverne til fingrene bliver irriteret, og det giver snurren i fingrene og smerter ud i hånden især om natten.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Karpaltunnelsyndrom

Langs underarmen løber der en stor nerve, som forgrener sig ud i hånden, hvor den giver følesans til tommel-, pege-, langfinger og halvdelen af ringfingeren.

Ved håndleddet passerer denne nerve sammen med senerne gennem en snæver, uelastisk kanal, hvor der på den ene side er håndrodsknogler og på den anden et kraftigt ledbånd. Hævelser af bindevævet omkring senerne medfører, at nerven klemmes i kanalen. Denne tilstand kaldes for karpaltunnelsyndrom.

Årsager til karpaltunnelsyndrom

Sygdommen er meget almindelig, men den optræder hyppigst hos gravide eller midaldrende kvinder. Dette kan skyldes ændring i hormonbalancen, der medfører væskeansamling i håndleddene og hævelse i det omgivende væv. Karpaltunnelsyndrom ses også i forbindelse med gentagne belastning af håndleddene som fx i ketchersport og styrketræning eller ved visse former for ensidigt tungt arbejde.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom giver føleforstyrrelse i fingrene og smerter, der forplanter sig op gennem armen. Smerten er oftest værst om natten, hvor patienterne oplever det som en søvnforstyrrende snurren i fingrene, men de har også ofte besvær med at udføre en lang række dagligdags funktioner med hånden.

Behandling af karpaltunnelsyndrom

Behandlingsmulighederne er flere. Du skal altid være opmærksom på, om du kan finde årsagen til problemet. Du kan muligvis ændre noget omkring dit arbejde: hjælpemidler, arbejdsstilling, jobskift etc.

I mange tilfælde går lidelsen over af sig selv. Derfor bør man i starten være lidt tålmodig inden, man skrider til operation.

Behandling med en støttende skinne om natten kan hjælpe i nogle tilfælde. En blokade med binyrebarkhormon kan give forbigående eller varig lindring hos en nogle patienter.

Hvis symptomerne varer ved i mere end 3 måneder, kan en operation være aktuel. Ved operationen fritlægges nerven ved at gennemskære ledbåndet for at give bedre plads. Operationen foretages oftest som en åben operation, men kikkertoperation er en mulighed for nogle patienter.

Smerterne vil ofte forsvinde hurtigt efter operationen. Føleforstyrrelserne aftager langsommere over en periode på 2 - 4 måneder. Det er vigtigt, at du skåner selve såret/arret ved håndleddet og undgår direkte tryk og tunge løft de første 4 uger efter en operation.
Til toppen af siden