Seneknude - Ganglion

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

En seneknude er en lille, godartet cyste, der er placeret henover bøje- eller strækkesener ved håndleddet eller fingrenes grund- eller mellemled. Seneknuder forsvinder ofte af sig selv, men kan også fjernes ved en lille operation.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Indersiden af ledkapslen i vores led er foret med en tynd hinde, der producerer ledvæske. Normalt bliver der produceret ledvæske i så beskedne mængder, at ledfladerne blot smøres af en tynd væskefilm. Hvis leddet overbelastes eller beskadiges, øges mængden af ledvæske. Herved kan der opstå en udposning af ledhinden gennem et svagt sted i ledkapslen. Det kaldes en seneknude eller et ganglie.

Årsager til seneknuder

Tilstanden er meget almindelig og helt ufarlig. Den ses i alle aldersgrupper, hyppigere hos kvinder end hos mænd. Seneknuder kan opstå efter større belastninger af leddet, eller uden ydre årsag, hvis leddet er beskadiget. Der ses dog en øget tendens hos patienter med leddegigt, stofskiftelidelser eller sukkersyge. 

Symptomer på seneknuder

Seneknuder er typisk lokaliseret på oversiden af håndleddet, undersiden af håndleddet mod tommelfingersiden eller ved roden af fingrene. Der kan være ømhed og gener, når seneknuden udsættes for tryk. Seneknuden kan trykke på de omgivende strukturer, og derved give gener. Endelig kan seneknuden give kosmetiske gener.

Behandling af seneknuder

Seneknuder kan komme og gå. I perioder med lav belastning, eksempelvis under ferie, kan det helt forsvinde, for at komme igen, når arbejdet genoptages.

Derfor er det i reglen en god idé at afvente en tid for at se, om ikke knuden forsvinder af sig selv. Man kan forsøge at punktere knuden og suge væsken ud, men det er sjældent effektivt, og den vil ofte komme igen.

Seneknuden kan også fjernes ved en lille operation.Ved denne behandling kommer kun ca. 20% igen.

Læs vores patientvejledning her

Til toppen af siden