Behandling af forkammerflimmer

Forkammerflimmer, hjerteflimmer og atrieflimmer er alle betegnelser for samme hjerterytmeforstyrrelse. Det kan behandles effektivt med ablation (RAF). Vi har kun meget kort ventetid.

Kontakt os

København

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Hvad er forkammerflimmer?

ForkammerflimmerForkammerflimmer er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelse. Omtrent 50.000 danskere har anfaldsvis eller kronisk forkammerflimmer. Risikoen for at udvikle forkammerflimmer øges betydeligt med alderen, og mere end hver 10. dansker over 70 år lider er forkammerflimmer. Lidelsen forekommer også hyppigere hos patienter med diabetes, forhøjet blodtryk, visse stofskiftesygdomme eller andre hjertesygdomme. Forkammerflimmer rammer hyppigere mænd end kvinder.

Udover at mange oplever en nedsat livskvalitet, øger forkammerflimmer også risikoen for blodpropper i hjernen samt udvikling af hjertesvigt.

Hvordan udløses forkammerflimmer?

Normalt styres hjertets sammentrækninger af elektriske impulser fra sinusknuden i det højre forkammer. Lider man af forkammerflimmer, opstår der uregelmæssige elektriske impulser på forskellige steder i forkamret. Dette giver 'støj på linjen', påvirker blodgennemstrømningen gennem hjertet og forårsager en uregelmæssig puls.

Forkammerflimmer udløses oftest pga. ekstraslag fra hjertets forkamre. Ekstraslagene opstår oftest i nærheden af lungevenerne, der leder det iltede, friske blod fra lungerne tilbage til hjertet. Sådanne elektriske impulser kan påvirke forkammeret, så de normale elektriske impulser fra sinusknuden forstyrres.

Symptomer på forkammerflimmer

De mest almindelige symptomer på forkammerflimmer er hjertebanken, uregelmæssig puls, åndenød, træthed, svimmelhed og brystsmerter. Ved forkammerflimmer kan hjertet undertiden slå op til 150 - 200 slag pr. minut mod normalt 60 - 90 slag i minuttet. Mange patienter har så mange gener, at de ikke kan arbejde eller foretage dagligdags opgaver.

Der findes tre typer forkammerflimmer:

  • Relativt korte anfald: Varer ofte mindre end 1 døgn, mne kan i visse tilfælde vare i optil 1 uge. Det går altid over af sig selv
  • Længere anfald: Går ikke over af sig selv uden behandling, oftest med stød
  • Kronisk forkammerflimmer: Her kan den normale hjerterytme ikke genetableres med medicin eller stød

Hvordan stillles diagnosen?

En læge foretager et elektrokardiogram (EKG) for at diagnosticere forkammerflimmer. Hvis der ikke aktuelt er atrieflimmer, kan man foretage en langtids-EKG-optagelse, ofte over flere døgn (R-test eller Holtermonitorering) for at fange et anfald. 

Behandling af forkammerflimmer

Behandlingen af forkammerflimmer afhænger af symptomernes sværhedsgrad og typen af forkammerflimmer. Nogle patienter kan behandles medicinsk, men en del patienter kan ikke behandles tilfredsstillende med medicin enten pga. utilstrækkelig effekt eller uacceptable bivirkninger. Til disse patienter kan vi tilbyde en ablationsbehandling også kaldet RFA eller radiofrekvensablation.

RFA-behandling i fuld bedøvelse

På Aleris-Hamlet foretager vi som et af de få hospitaler i Danmark udelukkende ablation for hjerterytmeforstyrrelser (RFA) i fuld bedøvelse. Det betyder, at vi kan arbejde mere præcist, og effekten af behandlingen er derfor dokumenteret bedre. Samtidig er det langt mere behageligt for dig som patient, da du har det bedre umiddelbart efter behandlingen.

Formålet med RFA-behandlingen er at lokalisere og neutralisere de unormale impulsdannelser i hjertemuskelcellerne, som er skyld i hjerterytmeforstyrrelsen. Mange patienter er herefter helbredt for hurtig hjerterytme. RFA er blevet en standardbehandling.

Ca. 30 % af dem som bliver behandlet skal igennem 2 operationer, før det optimale resultat er opnået. Ved anfaldsvis atrieflimmer kan langt de fleste (80 % eller mere) forvente at blive enten helt fri for anfald eller opleve markant færre og mildere anfald uden behov for medicin.

Knapt 20% vil over en kortere årrække få behov for at supplere med medicin eller at gennemgå endnu en RFA-behandling.

Hvis din atrieflimmer er længerevarende og har krævet stød eller medicin for at "slå om" til normal rytme, er forventningerne til behandlingen noget mere varierende og afhænger af andre forhold ved hjerte og kredsløb. Læs mere om RFA-behandling

RFA-behandlingen udføres af en meget erfaren specialist inden for hjerterytmeforstyrrelser,overlæge René Husted Worck.

Til toppen af siden