Sådan fungerer dit hjerte

Hjertet er opbygget af muskelvæv. Det er en meget udholdende trykpumpe, som konstant forsyner vores organer med blod og derigennem giver kroppen ilt og næring.

Hjertets anatomiHjertet er på størrelse med en knytnæve og er opdelt i to halvdele, der hver især består af et forkammer og et hjertekammer. Venstre hjertehalvdel pumper iltmættet blod fra lungerne ud i kroppen. Blodet afgiver herefter ilten til kroppen, efterhånden som blodet cirkulerer rundt i alle blodkar. Det afiltede blod ender via de to store hulvener i den højre hjertehalvdel, som transporterer det iltfattige blod ned til lungerne, hvor det iltes for herefter at blive pumpet tilbage til venstre hjertehalvdel via lungevenerne. Hjertet pumper ca. 5 l blod pr. minut i hvile og op til 30 l blod ved kraftig anstrengelse.

Hjerterytmen

Hjertets sammentrækninger styres af en lille "dirigent", som kaldes sinusknuden. Det er en lille celleklump, som er placeret i højre forkammer. Sinusknuden udsender regelmæssige elektriske impulser, som via et særligt ledningssystem breder sig til at alle hjertets celler og sætter tempoet. Sinusknuden styrer vores hjerterytme / puls, så den i hvile ligger mellem 50 - 100 slag / minut og ved anstrengelse op til 150 - 200 slag / minut.

Sygdomme, som indvirker på hjertets pumpeevne, kan føre til stigende eller faldende hjertefrekvens, ændre hjerterytmen eller medføre, at hjertet fuldstændig holder op med at pumpe.

Hjerteklapperne

Forkamrene og hjertekamrene i hjertet er adskilt af hjerteklapper. De fungerer som stopventiler, som kun tillader blodet at løbe i én retning og således forhindrer, at blodet løber tilbage igen, når forkammer og hjertekammer trækker sig sammen. Der er i alt 4 hjerteklapper, som alle har til opgave at styre blodstrømmen i den rigtige retning ned gennem hjertet og ud igen. De 2 øvrige hjerteklapper findes mellem hjertekamrene og de store pulsårer, der leder blodet ud i kroppen.

Hvis en eller flere af hjerteklapperne bliver beskadiget, arbejder hjertet mindre effektivitet, og der er risiko for, at der kan opstå hjertesvigt på et tidspunkt.

Til toppen af siden