Fra hoftepatient til løber

Jette Thomsen

Efter et langt forløb med store smerter og fysiske begrænsninger følte Jette Bjørchmar Thomsen sig som født på ny, da hun fik indopereret en ny hofte.

Forud for dette var gået omkring 1½ år med massage, undersøgelser og røntgen. Jette Bjørchmar tænkte ligesom mange andre, at det nok gik over. 

Det gjorde det bare ikke, faktisk tværtimod, så da hendes læge foreslog en operation, var det en stor lettelse for hende. Hun havde absolut ingen betænkeligheder. ”Jeg havde flere gange tænkt, at for min skyld kunne de have savet mine ben af” siger Jette, for det var virkelig et smertehelvede.

Pga. Jettes unge alder forklarede hendes læge, at operationen skulle foregå ”ovre på fastlandet” på et hospital, hvor det på sigt ville være muligt at udskifte hofteprotesen, hvis det skulle komme på tale.  En indopereret hofte holder for de fleste menneskers vedkommende op til 15 år, og pga. Jettes unge alder var det derfor vigtig, at denne mulighed var til stede.

Jette blev selv bedt om at komme med nogle forslag til, hvilket hospital hun ønskede at benytte.  Efter at have undersøgt markedet, var hendes 1. prioritet Aleris-Hamlet Hospitaler, hvor hun efterfølgende blev opereret.

Jeg følte mig som en nyfødt

Allerede umiddelbart efter operationen var der mærkbare store forandringer. Et par dage efter operationen blev Jette udskrevet, og samme dag tog Jette på rundtur i shoppingcentret Fields, inden hjemturen til Bornholm. 

”Jeg følte mig som en nyfødt, og det var totalt surrealistisk at gå bag indkøbsvognen med krykkerne smidt op i denne”. 

Fra halten til løb

Efter hjemkomsten har meget ændret sig for Jette, og forandringerne taler sit tydelige sprog. Først og fremmest er de forfærdelige, daglige smerter væk.  Dernæst er det mest synlige bevis, at hendes haltende gang er forsvundet. ”Når man har smerter i hoften bliver ens gang ofte underligt humpende, fordi man forsøger at kompensere for smerterne ved at bruge andre muskler i kroppen.”

Derudover kan Jette nu selv klippe neglene på sin højre fod, sætte sig på hug for fx at hive en ledning ud af en stikkontakt og så det mest revolutionerende: Hun er begyndt at løbetræne. Noget jeg aldrig havde troet muligt, men som i dag er vigtigt for mig. Jeg skylder mig selv at passe godt på den nye hofte, som specialisterne gav mig samt at opbygge og vedligeholde musklerne. Jeg kan ikke takke den dygtige kirurg og det dejlige personale nok for at have givet mig gode trygge rammer for min operation og for et fremragende resultat.   

Fakta  
Navn Jette Bjørchmar Thomsen
Alder 58 år
Behandling Hofteprotese
Behandler Kim Sperling
Afdeling København
Til toppen af siden