Brok - bugvægsbrok - navlebrok

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Et brok er en frembuling af bughinden gennem et svagt område i bugvæggen. Den eneste effektive behandling er en brokoperation.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Et brok består af en pose af bughinden, som evt. også kan rumme en del af tarmen. Nogle broktyper kan være medfødte. Andre er erhvervede eller opstår over tid. Brok i maven kaldes også bugvægsbrok. Bugvægsbrok kan opdeles i lyskebrok, navlebrok og sårbrok.

Lyskebrok

Lyskebrok er langt den mest almindelige broktype. Dette skyldes, at bugvæggen i lysken har flere svage steder, hvor der kan opstå en defekt med frembuling af bughinden gennem bugvæggen. Læs særskilt information om lyskebrok her »

Navlebrok

Navlebrok opstår, når en del af bughinden stikker ud gennem en åbning i mavemusklerne ved navlen. Navlebrok er mest udbredt hos spædbørn, men kan også forekomme hos voksne. Navlebrok hos spædbørn kan især være tydelig ved gråd, hvor babyens navle buler ud. Normalt vil hullet lukke af sig selv inden for de første leveår, og en operation kommer kun på tale, hvis hullet stadig er til stede efter 3 år. Navlebrok hos voksne ses specielt hos overvægtige med væske i bughulen og kvinder, der har været igennem mange fødsler.

Arbrok

Arbrok opstår efter 5 - 10% af operationer i maven og ses specielt ved lodrette snit gennem huden. Arbrokket opstår typisk efter en defekt i operationsarret eller en betændelse i såret, hvor et sår i bugvæggen ikke er helet ordentligt. Har man tendens til hosten, er overvægtig eller underernæret, øges risikoen for at udvikle arbrok. 

Symptomer på brok

I nogle tilfælde giver et brok få eller ingen gener bortset fra kosmetiske, men ofte oplever patienterne ubehag og smerter især ved hoste og fysisk arbejde.

Operation for brok

Som regel er det muligt at trykke et mindre brok på plads, men med tiden vil de fleste brok vokse og kan ikke længere trykkes på plads.

Risikoen ved et brok, også de små brok, er at en mindre del af tarmen kan presses ud gennem bugvægsdefekten og afklemmes i en snæver brokkanal. På denne måde kan der opstå et indeklemt brok, hvilket i nogle tilfælde kan føre til tarmslyng. Dette er en sjælden, men alvorlig tilstand, som kræver akut operation.

Bortset fra små medfødte navlebrok forsvinder brok aldrig af sig selv. Den eneste effektive behandling er derfor en brokoperation, hvor brokposen fjernes, og bugvæggen forstærkes evt. med et kunststofnet på brokområdet.

Til toppen af siden