Colitis Ulcerosa

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Colitis Ulcerosa er en mere eller mindre kronisk betændelsestilstand af slimhinden i tyktarmen og endetarmen. Vi kan hjælpe dig med hurtig udredning og vejledning om behandling.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Hvad er Colitis Ulcerosa?

Colitis Ulcerosa er en kronisk tarmsygdom, hvor der i tyktarmens slimhinde opstår en betændelsesreaktion. Den betændte slimhinde hæver, bliver sårfyldt og blødende.

Tyktarmens normale optagelse af vand og salte bliver hæmmet af denne betændelse, hvilket giver diarré ofte med blod/pus. Sygdommen kan være begrænset til endetarmen eller kun et stykke af tyktarmen. I svære tilfælde er hele tyktarmen ramt. Det danske navn er blødende tyktarmsbetændelse.

Graden af betændelse kan variere meget hen over tiden for den enkelte person - fra ingen betændelse i en lang periode til udtalt betændelse af tarmen med behov for behandling.

Hvad er årsagen til Colitis Ulcerosa og hvem rammer den?

Colitis ulcerosa

Årsagen til Colitis Ulcerosa er ukendt. Læger og forskere har i mange år prøvet at finde årsagen, og man hælder mest til den teori, at kroppens immunsystem ved en fejl danner antistoffer, som angriber tyktarmens slimhinde.

Ny forskning tyder på, at en ubalance i tarmfloraen (tarmmikrobiotaen) kan være en medvirkende årsag.Det er aldrig påvist, at sygdommen er arvelig, men man er bevidst om, at der i nogle familier optræder flere tilfælde af Colitis Ulcerosa.

Sygdommen rammer alle aldersgrupper, men ses hyppigst hos unge mellem 15 - 40 år.

Symptomer på Colitis Ulcerosa

De hyppigste symptomer på Colitis Ulcerosa er:

 

 • Blodig diarré
 • Træthed
 • Vægttab
 • Nedsat appetit
 • Blødning fra endetarmen
 • Feber
 • Blodmangel

 

Hvordan stilles diagnosen Colitis Ulcerosa?

Ved mistanke om Colitis Ulcerosa, tages ofte en række blod-/afførringsprøver. Derudover undersøger man tyktarmen ved en kikkertundersøgelse (sigmoideoskopi eller koloskopi), hvor man kan se tarmens slimhinde tydeligt. Man kan i forbindelse med kikkertundersøgelsen udtage vævsprøver, som efterfølgende bliver sendt til undersøgelse i mikroskop.

Behandling af Colitis Ulcerosa

Patienter med Colitis Ulcerosa bliver som oftest fulgt ambulant hos en speciallæge på hospitalet. Målet med behandlingen er at dæmpe den akutte betændelsesreaktion og efterfølgende forebygge et tilbagefald af sygdommen.

Patienter med svær og udbredt sygdom, som ikke reagerer på den medicinske behandling, tilbydes ofte operation.

Medicinsk behandling

I langt de fleste tilfælde kan Colitis Ulcerosa behandles medicinsk med et godt resultat. Hvilken form for behandling, der vælges, afhænger af sygdommens udbredelse og sværhedsgrad. Den medicinske behandling aftales med speciallægen, som også informerer om virkning samt bivirkninger af medicinen.

Operation

Patienter med svær og udbredt sygdom, som ikke reagerer på den medicinske behandling, må oftest opereres.

Til toppen af siden