Gastroskopi - Kikkertundersøgelse af mavesækken

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. En gastroskopi foretages ved symptomer, der giver mistanke og sygdom i disse tarmafsnit (se nedenfor).

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Bliv undersøgt af erfarne specialister

GastroskopiPå Aleris-Hamlet undersøges du altid af en speciallæge med meget stor rutine i denne slags undersøgelser. Dette giver dig en sikkerhed for, at du får en korrekt diagnose på dine symptomer, og at undersøgelsen forløber med mindst mulig ubehag.

Hvad er en gastroskopi?

Ved en gastroskopi benyttes et såkaldt et gastroskop, som er en bøjelig slange på tykkelse med en lillefinger, der er forsynet med en kikkert. Gastroskopet er tilsluttet en fjernsynsskærm. Med gastroskopet kan spiserør, mavesæk og tolvfingertarm efterses. Vha. en lille tang, som føres ned gennem gastroskopet, kan der smertefrit tages vævsprøver fra slimhinden.

Hvornår foretages en gastroskopi?

En gastroskopi bruges til at afdække årsagen til symptomer såsom mavesmerter, halsbrand, sure opstød, kvalme, opkastninger og øvre mavesmerter. Den kan afsløre lidelser såsom:

En gastroskopi bruges til at afdække årsagen til symptomer såsom mavesmerter, halsbrand, sure opstød, kvalme, synkeproblemer, opkastninger, uforklarligt vægttab og mulig blødning fra øvre del af tarmsystemet. Den kan afsløre lidelser såsom:

 • Refluks (syretilbageløb i spiserøret)
 • Spiserørs-betændelse eller -forsnævring
 • Mavekatar (betændelsestilstand i mavesækkens slimhinde)
 • Mavesår (og mavesårs bakterier)
 • Polypper
 • Kræft i mavesæk eller spiserør

Gør det ondt?

Undersøgelsen gør ikke ondt, men pga. opkastningsfornemmelser kan det dog være ubehageligt at få gastroskopet ført gennem svælget. Derfor får man ofte lidt lokalbedøvelse i halsen. Under selve undersøgelsen kan det spænde lidt i mavesækken pga. luftudspilingen. Du kan under hele undersøgelsen trække vejret fuldstændig frit og normalt. I nogle tilfælde kan det gavne at foretage undersøgelsen i en rus med et beroligende lægemiddel, og i sjældne tilfælde kan den foretages i fuld bedøvelse (Propofol-bedøvelse).

Læs om andre kikkertundersøgelser

Anoskopi - kikkertundersøgelse af endetarm »
Rektoskopi - kikkertundersøgelse af endetarm »
Sigmoideoskopi - kikkertundersøgelse af tyktarm »
Koloskopi - kikkertundersøgelse af tyktarm »
Til toppen af siden