Hæmorider

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Moderne behandling af hæmorider giver oftest ingen eller kun lette smerter, så der er ingen grund til at gå med disse gener i lang tid.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Vi anbefaler kraftigt, at alle som har haft hæmoride-lignende gener i over 1 måned får undersøgt endetarmen for at udelukke mere alvorlig sygdom såsom polypper i tyktarmen eller tarmkræft, da disse ofte giver de samme symptomer. For at sikre en korrekt diagnose bør undersøgelsen foretages af en speciallæge i endetarmens sygdomme.

Hvad er hæmorider?

HæmoriderHæmorider er udvidelser på de blodkar, som alle har i slimhinden og huden i endetarmsåbningen, altså en form for åreknuder. Hæmorider kan være indre, ydre eller både indre og ydre.

Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Årsager til hæmorider er bl.a. forstoppelse, graviditet, men der er også en arvelig tendens.

Symptomer på hæmorider

Hæmorider viser sig i lette tilfælde ved kløe, svien og evt. ved siven af lidt væske eller frisk blødning fra endetarmen, som gør det svært at holde huden omkring endetarmsåbningen ren. Blødningen er hyppigst lidt frisk blod i afføringen eller på toiletpapiret. Af og til kan der ses kraftigere blødning (kummesprøjt). Det ser dramatisk ud, men drejer sig om ret beskedne mængder blod.

Større hæmorider kan ved afføring presses ud gennem endetarmsåbningen og atter smutte op efter endt afføring. I svære tilfælde ses konstant fremfald af hæmoriden. En fremfaldende hæmoride kan afklemmes, hvorved der opstår betydelig hævelse og kraftige smerter (indeklemt hæmoride).

Af og til kan der uden forudgående hæmoride-gener pludselig opstå en 1 - 2 cm stor blodansamling ved endetarmsåbningen. Det skyldes bristning af et lille blodkar. Symptomerne er pludselig opståede smerter og hævelse i endetarmsåbningen.

Konstante smerter gennem flere timer eller dage er dog tegn på komplikationer til hæmoriderne, hvorfor dette bør medføre undersøgelse snarest muligt.

Behandling for hæmorider

I lettere tilfælde kan symptomer fra hæmorider behandles med afføringsmidler, stikpiller eller creme. Denne form for behandling er dog kun lindrende og fjerner ikke årsagen til symptomerne.

Drejer det sig udelukkende om indre hæmorider, som er de hyppigste, kan de behandles ambulant ved afsnøring med en lille elastik. Det foregår uden bedøvelse og er helt smertefrit.

Er der tale om større hæmorider, der evt. også inddrager huden omkring endetarmsåbningen, vælger man oftest en kirurgisk behandling af hæmoriderne i bedøvelse.

Hvis symptomerne er betydelige eller jævnligt forekommende, bør hæmoriderne typisk behandles med en operation.

THD-behandling af hæmorider

Den nyeste form for kirurgisk behandling af hæmorider hedder THD. Denne tilbydes kun i Aarhus, Aalborg og København. Ved denne operation aflukkes de indvendige blodkar ned til hæmoriderne vha. en ultralydssonde, og man stopper herved blodtilførslen til hæmoriderne. I løbet af kort tid skrumper hæmoriderne ind, og på denne måde undgår man at skære dem bort. Operationen er et mindre indgreb og efterlader ingen udvendige sår.

Læs også hæmorider.dk

Til toppen af siden