Mave-tarm systemet

Mave-tarm kirurgi behandler sygdomme relateret til hele fordøjelseskanalen. Det er et kompliceret system, der involverer mange organer.

FordøjelsessystemetSpiserør og mavesæk

Den egentlige fordøjelse starter allerede i mundhulen, hvor føden tygges og blandes med spyt. Efter at vi har tygget og sunket maden, bevæger føden sig ned gennem spiserøret til mavesækken, hvor den blandes med den stærke mavesyre.

Der optages ingen føde i mavesækken, som hovedsageligt fungerer som en beholder, hvori føden æltes, inden den udtømmes portionsvis i tolvfingertarmen gennem den nedre mavemund.

Tarmene

Tarmene er et rørformet organ, der forbinder den nedre mavemund med endetarmsåbningen. Den strækker sig fra tolvfingertarmen, der går over i den 6 m lange tyndtarm, som udtømmes i den 1,5 m korte tyktarm, der til slut munder ud i endetarmen.

Sådan løber tarmene

Tyndtarmen går over i starten af tyktarmen nederst til højre i bughulen. Herfra stiger tyktarmen lige op i højre side på højde med ribbenskanten, hvor den drejer skarpt til venstre og løber i en bue tværs over maven, hvorefter den på ny drejer skarpt og stiger ned i venstre side. I bækkenet fortsætter den over i endetarmen, der munder ud i endetarmsåbningen, hvor der sidder en lukkemuskel kaldet sphincteren.

Fordøjelsen

Fødens nedbrydning og opsugning af næringsstoffer i blodet gennem den tynde tarmvæg finder næsten udelukkende sted i tyndtarmen.

I tolvfingertarmen udtømmes galde og bugspyt, der begge er vigtige for den videre nedbrydning af føden. De fødepartikler, som ikke kan fordøjes i tyndtarmen, passerer ud i tyktarmen. Når tarmindholdet når så langt, er nedbrydningen og næringsoptagelsen praktisk taget afsluttet, og i tyktarmen optages stort set kun vand.

De resterende affaldsstoffer udskilles gennem endetarmen. Gennem både tyndtarmen og tyktarmen presses tarmindholdet i retning mod endetarmen vha. af de såkaldte peristaltiske bølger. Disse bevægelser er rytmiske kontraktioner af tarmens muskulatur, som opstår helt automatisk, når tarmen udspiles af føde. Mens tarmindholdet passerer tyndtarmen på 3 - 5 timer, tager transporten gennem tyktarmen op til 24 timer.

Til toppen af siden