Tarmproblemer skal tages alvorligt

Ole Fæster Jørgensen

Tarmkræft er en hyppig sygdom, og risikoen for at få tarmkræft er stor, hvis sygdommen har optrådt i familien. Ole Fæster Jørgensen havde, uden at vide det, forstadier til tarmkræft.

– Jeg havde haft hæmorider og andre tarmproblemer i mange år og havde nærmest vænnet mig til det. Da problemerne blev værre, besluttede jeg at gøre noget ved det, fortæller Ole Fæster Jørgensen, 62 år.

Han blev undersøgt på Aleris-Hamlets Center for Mave-Tarm Sygdomme. I den forbindelse fandt man en polyp i tarmen, som indeholdt forstadier til tarmkræft. Ole Fæster Jørgensen fik foretaget en såkaldt koloskopi, som er en kikkertundersøgelse af hele tyktarmen for at udelukke yderligere vævsforandringer.

Koloskopi er den mest sikre metode

– Tarmkræft er blandt de hyppigste kræftsygdomme i Danmark, og risikoen for at få sygdommen er større, hvis flere i familien har haft den. Da begge Ole Fæster Jørgensens forældre og hans bror havde kræft i endetarmen, er hans risiko for selv at udvikle sygdommen betydeligt større end i normalbefolkningen.

Ole Fæster Jørgensen er derfor et godt eksempel på en person, som fx bør få foretaget regelmæssig koloskopi. Det er den mest sikre metode til at påvise kræft og polypper i tyktarmen og endetarmen, siger overlæge, dr. med. Ole Øder Rasmussen, Center for Mave-Tarm Sygdomme.

Det giver tryghed

– Jeg tænkte ikke så meget på, at jeg kunne risikere at få tarmkræft, siger Ole Fæster Jørgensen – men det er udmærket at vide det, så jeg kan blive undersøgt med regelmæssige mellemrum. Det giver tryghed, for jeg har ikke lyst til at "stå af" endnu.

Da Ole Fæster Jørgensen fortalte sin 40-årige søn om polyppen, viste det sig, at også sønnen havde fået fjernet en polyp.

– Nu skal jeg have talt med min datter, hun er jo også i risikogruppen, siger Ole Fæster Jørgensen.

Fakta  
Navn Ole Fæster Jørgensen
Alder  62 år
Behandling Polypfjernelse ved koloskopi
Behandler Ole Øder Rasmussen
Afdeling København
Til toppen af siden