Ufrivillig afføring - inkontinens

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Det er muligt at behandle ufrivillig afføring - også kaldet inkontinens for afføring, så du kan få livskvaliteten og dit sociale liv tilbage igen.

Kontakt os

København

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Inkontinens for afføring betyder, at man har svært ved at kontrollere passagen af luft eller afføring fra endetarmen og derfor har ufrivillig afføring. Graden af inkontinens kan variere fra lettere problemer med at holde på luften til manglende kontrol over formet afføring.

Ca. 1 - 2 % af befolkningen har problemer med at holde på afføringen. Hyppigheden af inkontinens for afføring tiltager med alderen. Lidelsen er meget generende og samtidig meget svær at tale om.

Årsager til inkontinens og ufrivillig afføring

Inkontinens ses ofte hos yngre kvinder, hvor mellemkødet er bristet under en fødsel. Herved beskadiges endetarmens lukkemuskel, og patienten er ikke i stand til at holde på afføringen. Hos nogle viser inkontinensen sig først i en senere alder som en følge af den gradvise svækkelse af bækkenbunden.

Inkontinens for afføring ses ligeledes hos personer over 50 år. Her skyldes det oftest den almindelige aldringsproces, men det kan også være forårsaget af fx visse nerve- og rygmarvssygdomme eller sukkersyge.

Endelig kan fremfald af slimhinden i nederste del af endetarmen eller egentlig fremfald af den nederste del af endetarmen (prolaps) medføre inkontinens for afføring. Denne lidelse rammer hyppigst ældre kvinder og skyldes primært svaghed i bækkenets muskulatur og ophæng for endetarmen.

Behandlingsmuligheder for ufrivillig afføring

Behandlingsmulighederne for personer med inkontinens for afføring afhænger af årsagen hertil. I samråd med overlægen afgøres det, om en af de følgende operationstyper kan afhjælpe generne:

 • Sphincter Rekonstruktion: Findes der en defekt i endetarmens lukkemuskel, kan der foretages en såkaldt Sphincter Rekonstruktion. Ved denne operation genskabes lukkemusklens kontinuitet og funktionsevne
 • Prolapsoperation: Ved fremfald af endetarmen kan man foretage en opsyning af endetarmen eller en egentlig fjernelse af det fremfaldne stykke tarm. 
Til toppen af siden