Lavt stofskifte

Pralebanner
For lavt stofskifte opstår hyppigst hos ældre, specielt kvinder. For lavt stofskifte kan behandles medicinsk, så du kan leve et helt normalt liv.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormoner, får man for lavt stofskifte.

Skjoldbruskkirtlen og stofskiftet

Skjoldbruskkirtlen er en lille sommerfugleformet kirtel, der sidder på forsiden af halsen. Den producerer hormoner til regulering af stofskiftet. 

Hormonerne fra skjoldbruskkirtlen sørger for kroppens energiomsætning, og de er livsvigtige for at kroppen kan fungere normalt.

Årsager til for lavt stofskifte

Årsagerne til for lavt stofskifte kendes ikke i detaljer, men både arvelige og miljømæssige faktorer spiller ind. For lavt stofskifte kan være en følge:

  • Af en betændelse i skjoldbruskkirtlen – Hashimotos Thyreoiditis – det er den hyppigste årsag til for lavt stofskifte
  • Efter tidligere behandling mod for højt stofskifte, enten med radioaktivt jod eller operation
  • Af overbehandling for at sænke stofskiftet
  • Efter indtagelse af store mængder jod, kosttilskud eller tang
  • Efter en fødsel. 2 - 5 % af kvinder får for lavt stofskifte efter en fødsel. Det er dog ofte forbigående
  • Af medfødt manglende udvikling af skjoldbruskkirtlen

Symptomer på for lavt stofskifte

Symptomerne kommer ofte gradvist snigende over en lang periode, og der kan gå lang tid, før du erkender, at noget er galt. Ikke alle oplever symptomer. Især hos ældre forveksles symptomerne ofte med almindelige aldersbetingede forandringer.

For lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen, og de mest typiske symptomer er træthed, og at du er meget kuldskær. Der kan også være et eller flere af følgende symptomer: svag og langsom hjerterytme, nedsat appetit, øget vægt, depression, dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær, fortykket hud, forstoppelse, hæs og dyb stemme, struma (forstørret skjoldbruskkirtel).

Diagnose

Diagnosen "for lavt stofskifte" bestemmes vha. en blodprøve, hvor koncentrationen af hormoner for stofskiftet måles.

En måling af blodets antistoffer vil kunne bestemme, om der er tale om Hashimotos Thyreoiditis eller om der er tale om en af de andre former.

I nogle tilfælde, især hvis der er en stor struma, vil man supplere med en ultralydsscanning eller en scintigrafi og eventuelt en vævsprøve fra skjoldbruskkirtlen.

Behandling af for lavt stofskifte

For lavt stofskifte behandler man med Eltroxin tabletter, der er et syntetisk fremstillet stofskiftehormon.Det kunstige stofskiftehormon erstatter din egen skjoldbruskkirtels produktion. Der er sjældent bivirkninger ved behandlingen.

Behandlingen startes med mindre doser af Eltroxin, som øges gradvis, indtil blodprøver viser, at stofskiftet er korrekt.

Der vil typisk være tale om livslang behandling, med mindre du har fået for lavt stofskifte efter en fødsel. 

Til toppen af siden