Hul på trommehinden - operation i mellemøret

Hul på trommehinden kan lukkes ved en operation. Normalt heler trommehinderne pænt op, og i langt de fleste tilfælde opnås en bedre hørelse på det opererede øre.

Ørets anatomi

Hul på trommehinden skyldes ofte, at et langvarigt undertryk i mellemøret svækker elasticiteten i trommehinden, som samtidig bliver tyndere og svagere. Undertrykket opstår, hvis der er en dårlig funktion af det eustatiske rør, som forbinder mellemøret med næsesvælget.

Den uelastiske, tynde trommehinde brister let i forbindelse med pludselige trykændinger i mellemøret fx på grund af et enkelt nys.

Når der er hul i trommehinden, bliver hørelsen dårligere. Små huller giver kun små hørenedsættelser; store huller giver større høreproblemer.

Hvis man har et hul i trommehinden, medfører det ofte, at øret begynder at flyde i forbindelse med forkølelser. Det betyder også, at det bliver ret ubehageligt og ofte smertefuldt at få vand i øret fx i forbindelse med svømning. Vandet irriterer mellemøreslimhinden og kan også starte en egentlig mellemørebetændelse på samme måde, som forkølelser gør det. Hos nogle patienter bliver betændelsen kronisk, og øret flyder mere eller mindre konstant.

Kronisk mellemørebetændelse

Kronisk mellemørebetændelse kan gå ud over de små høreknogler og på den måde beskadige hørelsen yderligere. Ambolten er særligt udsat og kan mangle det lange ben, der forbinder den til stigbøjlen. 

Benæder – kolesteatom

Hvis en tynd, uelastisk trommehinde gennem længere tid udsættes for et undertryk i mellemøret, kan den suges ind i mellemøret, så der dannes en lomme i trommehinden. Hvis lommen ikke kan tømme sig for de skæl, der dannes i huden på trommehinden, hober skællene sig op i lommen, så den over en lang tidsperiode vokser og danner det, man kalder ”benæder” eller på lægesprog kolesteatom. Benæder ødelægger langsomt det knoglevæv, det kommer i kontakt med – herunder også de små høreknogler. Læs mere om benæder ».

Lukning af hul på trommehinden

Ved en operation kan man lukke hullet i trommehinden ved at transplantere lidt senevæv til trommehinden. Er øreknoglekæden afbrudt, repareres øreknoglekæden ved at flytte ambolten eller indsætte en protese. Herved forbedres hørelsen væsentligt, og man undgår betændelser i fremtiden. Er der tale om kronisk mellemørebetændelse eller benæder, må man desuden bore det syge væv væk. Hørelsen kan først vurderes efter et par måneder. 

Til toppen af siden