Væske i mellemøret - dræn i øret

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Væske i mellemøret kræver ofte, at ørelægen lægger et dræn i øret, så væsken kan sive ud.

Rigtigt mange forældre har oplevet, at deres børn får ørepine. Det kan skyldes forskellige sygdomme i øret. Den hyppigste årsag er det, man kalder mellemørekatar, hvor der i forbindelse med en forkølelse opstår en aflukning af det eustatiske rør, som forbinder næsesvælget med mellemøret. 

Aflukningen medfører, at der hurtigt udvikler sig et undertryk i mellemøret, som giver øresmerter. Man ser også en gang imellem det samme hos voksne. Nogen gange provokeres tilstanden af, at man ikke får trykudlignet i forbindelse med en flylanding.

Væske i mellemøret

Når der har været undertryk i mellemøret nogle få timer, danner der sig væske i mellemøret. Væsken er i begyndelsen tyndtflydende, men bliver senere mere slimet, næsten som en klat halvstørknet lim, hvorfor englænderne også kalder tilstanden for ”glue ear”. 

Når luften i mellemøret erstattes af væske eller slim, får børnene nedsat hørelse og i begyndelsen tilbagevendende ørepine. For mange børn påvirker hørenedsættelsen sprogudviklingen og kan give anledning til en ændret adfærd, der skyldes frustration over den tabte kontakt med omverdenen.

Behandling af væske i mellemøret

Væske i mellemøret behandles ved at suge væsken ud gennem et lille snit i trommehinden. Er der tale om et ”glue ear”, indsætter speciallægen samtidig et dræn i trommehinden for at sikre en trykneutralisering af mellemøret. Samtidig letter drænet muligheden for, at sekretet kan passerer ud gennem det eustatiske rør. Hos børn kræver indsættelse af drænet en kortvarig bedøvelse, mens det hos voksne kan klares i lokalbedøvelse.

Til toppen af siden